Animafest

Grand Prix filmovima 'Vanlav' i 'Moja romansa s brakom'

12.06.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Grand Prix Animafesta Zagreb osvojio je u kratkometražnoj konkurenciji film 'Vanlav' ruske autorice Varje Jakovljeve, a u dugometražnoj 'Moja romansa s brakom' latvijske Signe Baumane, objavljeno je u subotu na dodjeli nagrada u Kinu SC, kojom je završilo 33. izdanje festivala

Žiri kratkometražne konkurencije ocijenio je da je "Vanlav" film o promjeni igre moći između žrtve i počinitelja, "ispričan s nesavršenostima, prljavštinom i drhtavim stilom koji podcrtava priču o zlostavljanju".

Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće isti žiri dodijelio je Josephu Pierceu za film "Mjera", a Nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film izvan obrazovne institucije francuskom "Kao neka oporuka" Stephena Vuillemina.

Svaki član žirija dodijelio je posebne nagrade - Hugo Covarrubias tajvanskom filmu "Složene oči tropa" Zhanga Xua Zhana, Hisko Hulsing ukrajinsko-njemačkom "Mariupolj. Stotinu noći", Tal Kantor francuskom "After party svijeta" Florentine Gonzalez, Aneta Ozorek mađarskom "Vrt srca" Olivéra Hegyija, a Vuk Jevremović japanskom "Naša bol" Shunsakua Hayashija.

Za dobitnika Grand Prixa Animafesta, u dugometražnoj konkurenciji, "Moju romansu s brakom", žiri (Mohamed Ghazala, Ivana Guljašević Kuman i Ferenc Mikulás) odlučio se zbog posebnog jezika animacije. "I animacija i dizajn prekrasno izvedeni te preneseni na jednostavan način, pa je i složenost emocije filmske teme postala opipljivija. Iako je ova priča ispričana mnogo puta, ovaj je put to učinjeno na posve nov i svjež način", obrazložio je.

Posebno priznanje ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, dodijeljeno je mađarsko-slovačkom filmu "Plastično nebo" Tibora Bánóczkija i Sarolte Szabó.

  • +17
Dodjela nagrada Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijelio je mađarskom "Iznad oblaka" Vivien Hárshegyi, za "šarenu vožnju svježim, mahnitim i nevjerojatnim emocionalnim putovanjem uz snagu humora koji nam daje snagu da se suočimo sa svojim slabostima."

Prvo posebno priznanje dali su filmu "Zakrpa" Xu Yuan, a drugo filmu "Krzno" Zhen Li.

Najbolji iz hrvatskog natjecanja, film "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, nagrađen je "zbog čudesne uporabe snova kao pripovjednog elementa, tame i humora, savršene kombinacije složenog stila i osjećaja za estetiku koji provlači sklad svih elemenata kroz cijeli film, od predivne kompozicije do savršenog osjećaja za ritam i glazbu." Dobit će i 1000 eura od Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Posebno priznanje u toj kategoriji dobila je Martina Meštrović za "Haljinu za finale".

Žiri Natjecanja VR animacije najboljim je proglasio francuski "All Unsaved Progress Will Be Lost" Mélanie Courtinat, a posebno priznanje dao njemačkom projektu "S glavnog trga" Pedra Harresa.

Pobjednik Natjecanja filmova za djecu je film "Papučice za zvijezdu" Olge Titove, dok je posebno priznanje dobio francuski "Idemo!" skupine autora.

Nagradu publike Mr. M za kratkometražni film osvojili su "Prodavači leda" Joãa Gonzaleza, dok će se dobitnik te nagrade za dugi metar objaviti naknadno.

"Završili smo 51. godinu Festivala unatoč umjetnoj intelgienciji, a kako će biti iduće godine vidjet ćemo. Uvijek donosimo nešto novo, svježe i imamo tu energiju zahvaljujući tima svima koji su došli sa svih strana svijeta", rekao je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Pobjednički filmovi prikazani su nakon dodjele, a iduće, 34. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, održat će se od 3. do 8. lipnja.