bugarska znanstvenica

Predstavljena knjiga Tanye Dimitrove 'Krštenje kod Hrvata katolika'

26.03.2018 u 20:29

Bionic
Reading

Knjiga bugarske znanstvenice i diplomatkinje Tanye Dimitrove 'Krštenje kod Hrvata katolika – sakrament i tradicija' predstavljena je u ponedjeljak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu

O knjizi su govorili akademici Stjepan Damjanović, Josip Bratulić, Pavao Rudan te autorica Tanya Dimitrova. Akademik Damjanović je istaknuo kako je knjiga posvećena proučavanju obredno-običajnoga kompleksa krštenja u katoličkoj tradiciji u okviru njegovih povijesnih, prostornih, antropoloških i ideoloških sastavnica.

Naglasio je kako je za Rimokatoličku crkvu krštenje prvi i najvažniji sakrament s kojim su povezani brojni i bogati običaji, koji u velikoj mjeri oblikuju narodni život.

Autorica pokušava odgovoriti u kojoj se mjeri prepliću religijski i folklorni čimbenici u prakticiranju obreda krštenja, kako suvremeni Hrvati objašnjavaju odluku da krste svoju djecu, što se iz sakramentalne i običajne perspektive može tumačiti u kontekstu praznovjerja ili poganstva, a što u kontekstu religijskih zakonitosti i čina.

Akademik Bratulić je podsjetio kako godine 2015. veleposlanica Tanya Dimitrove Dimitrova objavila knjigu 'Krštenje kod pravoslavnih Bugara - sakrament i tradicija' te dodao kako su se i hrvatski čitatelji imali prigodu upoznati s krštenjem kao sakramentom u okviru bugarskopravoslave crkvene tradicije i s narodnim bugarskim običajima povezanima s krštenjem. Sada su hrvatski čitatelji u prilici čitati tekst iz pera iste autorice o krštenju u svojoj hrvatskoj crkvenoj, dakle katoličkoj tradiciji i o hrvatskim običajima koji su sa sakramentom krštenja povezani, istaknuo je. Naglasio je kako se Dimitrova nakon prve knjige silno trudila upoznati hrvatsku crkvenopovijesnu, liturgičku, etnološku, filološku, folklorističku i drugu literaturu o krštenju kao sakramentu i kao običaju.

Opseg i raznolikost literature koju je svladala omogućili su joj da izgradi metodološki mehanizam kojim će pokazati relevantna prepletanja sakramenta i narodne tradicije, ocijenio je akademik Bratulić.

Autorica Tanya Dimitrova je istaknula kako su kršćanska tradicija i folklorno-obredna ritualnost očuvane pri krštenju te dodala kako se religija i narodna tradicija prepliću i nadopunjuju, ponekad čak i do mjere nedjeljivosti. Krštenje je jedinstven kršćanski duhovni proces ili, bolje rečeno, tek početak procesa kojim čovjek postaje Božjim, sudionik njegove smrti i slavnog uskrsnuća te vječnog života, rekla je bugarska veleposlanica dodavši kako je sakrament ustanovio sam Isus. Ocijenila je kako krštenje iz sakramentalnog obreda postaje dio običajne prakse te ono nikad ne gubi svoje religijsko značenje.

Naglasila je kako se njegovo određenje proširuje i nadopunjuje onim značajkama i praksama relevantnima za čovjekovo shvaćanje božanskog, odnosa prema Bogu i za shvaćanje sebe sama. Ova knjiga je osobni dar Hrvatskoj za gostoprimstvo i ljubav koju mi je ova zemlja pružila, rekla je Dimitrova dodavši kako joj je Hrvatska drugi dom. Knjiga 'Krštenje kod Hrvata katolika – sakrament i tradicija' (303 str.) je podijeljena na tri cjeline - Krštenje u Rimokatoličkoj Crkvi, Krštenje u hrvatskoj obiteljskoj tradiciji i Empirijsko proučavanje tradicije povezane s ritualima u Republici Hrvatskoj.

Na kraju knjige su objavljene kratice, literatura i kazalo imena. Knjigu je objavila Matica hrvatska i HAZU. Tanna Dimitrova je bugarska veleposlanica u Hrvatskoj. Diplomirala je na studijima teologije, međunarodnih gospodarskih odnosa te poslovne uprave, a doktorirala etnologiju i folkloristiku. Njezino djelovanje usmjereno je ponajviše na znanstveni rad te na promicanje kulture i kulturnih veza između Bugarske i Hrvatske.