u Palači šećerane

Predstavljena izložba 'Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza'

29.04.2021 u 15:29

Bionic
Reading

Izložba 'Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza', postavljena kao jedan od vrhunaca projekta Europske prijestolnice kulture 2020 u Rijeci, u četvrtak je predstavljena u Palači šećerane u kompleksu Benčić u Rijeci.

Središnji izlošci izložbe su devet slika Gustava Klimta, njegova brata Ernsta Klimta i Franza Matscha, koje ukrašavaju svod zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Braća Klimt i Matsch su slike izradili za kazalište otvoreno 1885. godine.

Kako je kazao ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, izložba je nastajala više godina. U početku je zamišljena kao mnogo bogatija izložba, s Klimtovima radovima iz njegova ranijeg razdoblja stvaralaštva iz Austrije i Rumunjske, ali su okolnosti pandemije to onemogućile, rekao je Dubrović.

Slike su skinute 2018. godine sa svoda kazališta te očišćene i restaurirane u Hrvatskom restauratorskom zavodu, kazala je autorica izložbe Deborah Pustišek Antić. Prvi puta nakon 1885. godine, kad su prije postavljanja u zgradu HNK izložene u Beču, posjetitelji ih mogu razgledati iz neposredne blizine. Uz slike iz HNK, izložbu čine multimedijske i interaktivne projekcije iz kasnije faze.

Pustišek Antić istaknula je da se prije skidanja sa svoda i proscenija kazališta smatralo da su slike ulja na platnu, a sad se zna da su nastale tehnikom tempere, kako bi se oponašalo zidne oslike. Za sad sve govori o tome da su slike nastale u Beču i dopremljene u Rijeku, i nema podataka da su braća Klimt i Matsch bili u Rijeci, dodala je.

Izložene slike govore o profesionalnoj zrelosti autora i nagovještavaju preokret u Klimtovu stvaralaštvu i novo razdoblje u povijesti umjetnosti - secesiju, rekla je autorica izložbe. Ravnateljica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da je ovo posljednji izložbeni program projekta EPK 2020 i govori o vrijednoj kulturnoj baštini koja se nalazi u Rijeci.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je da ni ove izložbe, kao ni zgrade Palače šećerane u ovom obliku sada ne bi bilo da nije bilo projekta EPK. 'Rijeka je bila kulturno središte i prije 130 godina, kad su nastale ove slike, a ostat će kulturno središte i nakon završetka projekta EPK, zahvaljujući trajnom nasljeđu', naglasio je Obersnel. Na predstavljanju izložbe za predstavnike medija bio je i austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich.