U SUBOTU

Predstava 'Jaje' otvara 58. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

15.06.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Predstavom Zorana Krilića 'Jaje', u režiji Sanje Hrnjak i u izvedbi Gradskoga kazališta Zorin doma iz Karlovca, 16. lipnja počinje 58. međunarodni dječji festival u Šibeniku na kojem će do 30. lipnja nastupiti izvođači i umjetnici iz 22 države

Predstava 'Jaje' Dramskog studija Gradskog kazališta Zorin doma iz Karlovca, koja djecu želi upozoriti na sve opasnosti virtualnog svijeta i upoznati ih sa svim životinjama koje se legu iz jajeta, 16. lipnja u 21 sat uz izravni prijenos HRT-a otvorit će 58. međunarodni dječji festival u Šibeniku, a govori o potrazi usamljenog dječaka za prijateljstvom, najavljeno je u četvrtak u foajeu šibenskog kazališta.

Ravnateljica šibenskoga HNK Maja Trlaja podsjetila je da se taj festival prvi put održao prije 60 godina.

'Otvorenje će se tradicionalno održati na Ljetnoj pozornici ispred katedrale sv. Jakova, jednoj od najljepših pozornica. Kulisa starih palača, vijećnica i kuća festivalu daju posebnu draž i nitko od gostiju ne ostane imun', rekla je Trlaja, dodajući da festival svoja vrata otvara svim umjetnicima, kazalištima, književnicima, filmašima i svim ljudima koji će u sljedeća dva tjedna posjetiti Šibenik.

Šibenik 60 godina uživa multikulturalnost, a ravnateljica je rekla da su uvijek dobri domaćini svim nacionalnostima te u vrijeme festivala žive kao svjetska metropola u kojoj se čak 80 posto programa izvodi na ulicama i trgovima.

Šibenski dogradonačelnik Paško Rakić rekao je kako je vrijeme MDF-a vrijeme u kojemu su svi Šibenčani ponosni na svoj grad.

'Imamo privilegij što možemo svjedočiti svim dječjim kreativnostima i njihovim sposobnostima. Šibenik postaje dječji centar svijeta i siguran sam, radeći u festivalskom vijeću, da će to biti na najvišemu mogućem nivou', istaknuo je Rakić i dodao kako su za ovu godinu pojačali cjelokupnu produkciju.

Ravnatelj Zorin doma, Šibenčanin Srećko Šestan rekao je kako je iznimna čast u svojem gradu otvoriti taj veliki festival.

'Zahvaljujem svima što su nam dali povjerenje da u ovoj značajnoj godini svečano otvorimo MDF. Na prvom festivalu 1958. godine prva predstava koja je izvedena bila je 'Zeko, zriko, janje' Dramskog studija kazališta iz Osijeka, a sad će naš studio pokazati kako mi u Karlovcu radimo pedagogiju s djecom, s našim budućim kazalištarcima', rekao je govoreći o predstavi Srećko Šestan.

Redateljica i dramaturginja Sanja Hrnjak rekla je kako su, iako se radi o univerzalnim temama, ovaj put tekst aktualizirali i lokalizirali.

'Šaljivim ispreplitanjem simpatičnih i metaforičkih likova ulazimo u svijet dječaka Dide, koji u pokušaju pronalaska prijatelja u svom imaginarnom svijetu otvara vrata mnogim nepoznatim gostima i potencijalnim opasnostima. Smjenjuju se san i java', rekla je i dodala kako je na publici da prepozna gdje je granica.

Mladi glumac Andro Frketić u glavnoj je ulozi Dide, a ovo mu nije prvi put da glumi u Šibeniku.

'Glumio sam na MDF-u u predstavi 'Veliki i mali' i bilo je odlično. Moja uloga ove godine ulazi u probleme ovisnosti o internetu i misli da samo jednim klikom može doći do prijatelja, ali to nije tako. Prijatelja trebaš potražiti i upoznati', rekao je Frketić.

Na 58. MDF-u u raznim će programima sudjelovati gosti iz 22 zemlje, među kojima su Južna Koreja, Njemačka, Francuska, Argentina, Brazil i Belgija, a u programe radionica upisano je oko 800 djece.