21. studenoga

Predstava 'Gard' u režiji Dražena Krešića premijerno u Teatru &TD

10.11.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Teatar &TD kao svoju novu premijeru najavljuje, u ponedjeljak 21. studenog, predstavu 'Gard', autorski tekst Filipa Rutića i Dražena Krešića, koji potpisuje i režiju

U prostoru koji elemente filmskog i kazališnog suprotstavlja jedne drugima, isprepliće ih i pomiče im granice, istinu poistovjećuje s fikcijom i još mnogo toga dobroga, zapravo se odvija jedna vrlo jednostavna priča, stoji u najavi. Jedan dio te priče odvija se pred kamerama prema unaprijed određenim pravilima, dok se ono što je teže postaviti u okvire događa između 'tejkova' i u 'puš-pauzama'.

Tada se postavljaju bitna pitanja kao što su: zašto Hrvati više vole Srbe na ekranu i što uopće bik radi u kadru? Ako tempo snimanja to dozvoli, otvaraju se i teme poput potrebe za samoispunjenjem kroz ostavljanje nasljeđa i ranjivosti u svijetu koji iskrenost ne drži na cijeni.

Kako ističe dramaturg Filip Rutić, filmski svijet trpi ponovne pokušaje i naknadne korekcije, dok stvarni život i kazalište u tom smislu ne opraštaju mnogo. "U oprečnosti koja nastaje spajanjem tih dvaju medija zapravo leži misao vodilja iza tvrdoglavog i opetovanog iskušavanja metode pokušaja i pogreške: jedino što sada možemo napraviti je bilo što", dodaje Rutić.

"Prvi je korak utvrditi jeste li ljevak ili dešnjak. Ovisno o tome, manje dominantnom nogom iskorači se u normalan iskorak te se kompletno tijelo zarotira za otprilike 45 stupnjeva. Ovim postupkom smanjili ste površinu tijela kojom ste suočeni s protivnikom i automatski postali manja meta. Gard se ni u jednom trenutku borbe ne smije spustiti!", ističe redatelj Dražen Krešić.

U predstavi igraju Lana Ujević, Nikola Nedić, Bernard Tomić, Ivan Jurković, Lana Meniga i Luka Stilinović.

Scenografiju je osmislio Matej Kniewald, za kostime je zadužena Aleksandra Ana Buković, za dizajn svjetla Martin Šatović, a scenski pokret Damir Klemenić. Autor glazbe je Antun Aleksa.

Reprizne izvedbe na rasporedu su 22. i 23. studenog