SJEDNICA 20. SVIBNJA

Predsjedništvo prihvatilo nove članove HAZU-a

21.04.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) izvijestilo je da je jednoglasno prihvatilo 10 kandidata za redovite članove, osam kandidata za članove suradnike, osam kandidata za dopisne članove i dva kandidata za reizbor suradnika čija će imena iznijeti pred Skupštinu

Zasjedanje izborne Skupštine na kojoj će se birati predloženi kandidati održat će se 20. svibnja u palači Hrvatske akademije u Zagrebu.

Kandidati za redovite članove, koje je prihvatilo Predsjedništvo HAZU na redovitoj sjednici 31. ožujka, su Branko Despot, Ivan Cifrić, Goran Pichler, Franjo Tomić, Vida Demarin, Slobodan Vukičević, Ivanka Petrović, Milena Žic-Fuchs, Radoslav Tomić i Zlatko Bourek

Kandidati za članove suradnike su Željko Tomičić, Marina Cindrić, Svetozar Musić, Milan Mihaljević, Mario Grčević, Boris Senker, Zoran Kravar i Zoran Juranić, a kandidati za reizbor suradnika su Nenad Vekarić i Stjepan Tomaš

HAZU ističe kako su kandidati za dopisne članove Akademije fra Bonaventura Duda, Hennig Ottmann, László Forró, Nenad Ban, Mirjana Jović-Randić, Wiesław Boryś, Ruža Pospiš-Baldani i Nenad Bićanić.

Podsjeća kako je u izbornom postupku koji je započeo početkom prosinca 2009. nominirano za nove redovite članove 23 prijedloga za 12 slobodnih mjesta, a za nove članove suradnike 13 prijedloga za ukupno 10 slobodnih mjesta.

Kako se navodi za nove dopisne članove nominirano je 12 prijedloga za devet slobodnih mjesta, a za reizbor suradnika dva prijedloga za dva slobodna mjesta.

HAZU također podsjeća kako je po jedno mjesto redovitog člana ostalo nepopunjeno u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti i Razredu za prirodne znanosti (od mogućih 12 predloženo 10) te da je po jedno mjesto člana suradnika također ostalo nepopunjeno u Razredu za društvene znanosti i Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju (od slobodnih 10 predloženo 8).

Za dopisne članove prijedloge nisu imali Razred za medicinske znanosti, Razred za književnost i Razred za likovne umjetnosti, navodi se u priopćenju.