POVRATAK KRPE I EKIPE

Predpremijera hrvatskog filma ZG80 na SFF-u

11.08.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Hrvatski igrani film 'ZG80' svoju će predpremijeru imati trećeg dana ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Riječ je dugometražnom prvijencu Igora Šeregija, akcijskoj komediji koja na humorističan način priča o navijačkoj subkulturi te o društvu i problemima koji su okupirali mladež u predratnoj Jugoslaviji

Šeregi je ZG80 snimio prema scenariju Ive Balenovića, scenaristu 'Metastaza' i Roberta Cukine, koji je u scenarij uveo elemente stvarnih događaja i likova iz perioda kada je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys.

Film ZG80 svojevrstan je prednastavak Metastaza, a vodi nas u posljednje mjesece predratne Jugoslavije u kojima susrećemo nešto mlađeg Krpu, Kizu, Deju i Filipa, te upoznajemo neke nove likove koji ih prate na navijačko gostovanje u Beogradu, gdje Dinamo igra protiv Zvezde i gdje ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali – Delije.

Ova utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Međutim, usred kaosa svih mogućih zbivanja i sukoba navijačkog ludila nastaju i neka nova, čudna prijateljstva.

Lik Krpe ponovo tumači izvrstan Rene Bitorajac, a sjajnu glumačku postavu čine i Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Mijo Jurišić, Igor Hamer, Mario Petreković, Miloš Timotijević, Mladen Andrejević, Srđan Miletić, Danica Maksimović i drugi.

Igor Šeregi mladi je redatelj kojeg je festivalska publika imala prilike upoznati kroz kratkometražne uspješnice poput fima 'Životinjsko carstvo' (2012) ili 'Poklon predsjednika Nixona (2014), a koji su prepoznatljiv po autentičnom humoru. Ne čudi, stoga, da je priču o surovom svijetu navijača mladi redatelj odlučio ispričati na jedan drugačiji, humorističan način.

Film ZG80 je nastao u produkciji hrvatske produkcijske kuće Kinoteka, distributer je 2i Film, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

U redovnu kino distribuciju Krpa i ekipa ZG80 kreću početkom rujna.