KAKO ČITATI BEBAMA?

Prednosti književnosti od najranije dobi

26.06.2014 u 11:07

Bionic
Reading

Američki pedijatri apeliraju na roditelje da čitaju djeci od najranijih dana. Zato su dali nove smjernice za snalaženje u tom zadatku koji zvuči jednostavno, ali u praksi, s najmanjim bebama, zapravo je vrlo kompliciran

Nove preporuke Američke pedijatrijske akademije navode da roditelji od prvog dana trebaju čitati djeci. Organizacija stoga kreće u kampanju promocije ranog čitanja, kao esencijalne komponente koja sada dobiva mjesto u opisu 'osnovne skrbi'.

U Americi se rijetko čita djeci mlađoj od pet godina, a istraživanja ukazuju na zabrinjavajući podatak da djeca u obiteljima slabijeg imovinskog statusa tijekom odrastanja čuju čak 30 milijuna riječi manje od djece u imućnijim obiteljima. Takve ogromne razlike kasnije utječu na otežani razvoj i niz poteškoća s učenjem koje se nastavljaju i u odrasloj dobi.

'Roditelji bi trebali pažljivo birati odgovarajuće slikovnice kojima će napraviti 'prve korake' prema približavanju književnosti djetetu. Na početku ne treba biti ambiciozan. Treba izbjegavati duge priče, a čak i ako djeca ne razumiju sadržaj i ne slušaju s pažnjom, ne treba odustajati.

Važno je razumjeti da dvogodišnjaci ne mogu dugo zadržavati pažnju, a da bebe moraju ponekad staviti slikovnicu u usta, jer je to način na koji istražuju svijet', objašnjava liječnik Perri Klass, autor preporuka pedijatrijske akademije.