kulturni vodič

Pred nama je tjedan filma: Pula postaje filmska meka, a ni Zagreb ne zaostaje

08.07.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Ovaj je tjedan posve u znaku sedme umjetnosti - Pula i Zagreb obiluju intrigantnim filmskim projekcijama

Ponedjeljak, Ribnjak

Program 'Tuškanca u gostima' tijekom srpnja moguće je pratiti i na otvorenom. Naime, za toplih ljetnih večeri i pod vedrim nebom, na krovnoj terasi Ljetnog kina Ribnjak prikazivat će se legendarni naslovi iz popularnog ciklusa 'Filmovi koje volite'. Ovog ponedjeljka od 21:30 na repertoaru je 'Prije zore', romantična drama suscenarista i redatelja Richarda Linklatera ('Odrastanje'), koji je za primjereno jednostavnu i nenametljivu, ali i suptilnu i atmosferičnu režiju nagrađen Srebrnim medvjedom, prvi je dio autorove trilogije koju zaokružuju naslovi 'Prije sumraka' i 'Prije ponoći'. Posrijedi je ostvarenje dijaloške forme realizirano dugim kadrovima koji prate par protagonista u šetnji bečkim ulicama, režirano dominantno s osloncem na izmjenama plana i kontraplana. U slučaju kiše projekcija filma bit će u dvorani Scene Ribnjak. Detalje o programu potražite ovdje, a ulaznice nabavite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Utorak, Dokukino KIC

'Dohvatiti sunce - El Shatt' (r. Ana Bilankov, 2023, Hrvatska, 19') se dotiče nekih povijesnih činjenica o najvećem izbjegličkom logoru El Shatt u sinajskoj pustinji u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata, na temelju materijala iz hrvatskih i međunarodnih arhiva isprepletenih s vizualom ovog pustinjskog ne-mjesta sada. Film vizualne umjetnice i redateljice Ane Bilankov je pokušaj rekonstrukcije fragmentiranog sjećanja na nepoznatu povijest o migraciji na Mediteranu kao transtemporalno filmsko putovanje. Nakon godina šutnje tema izbjegličkog logora El Shatt premetnula se u predmet interesa najraznolikijih autorskih glasova. Posljednje je javnost imala prilike pročitati opsežnu studiju Branka Radonića 'El Shatt: Dalmatinci u pustinji'. U razgovoru povodom projekcije filma Ane Bilankov 'Dohvatiti sunce - El Shatt', redateljici će se pridružiti autor publikacije, da bi film interpretirali unutar konkretne povijesne perspektive, dok će povjesničarka umjetnosti i trenerica Kazališta potlačenih Josipa Lulić problematiku osuvremeniti, pomaknuvši naglasak na njene implikacije u aktualnom historijskom trenutku. Razgovor će moderirati filmska kritičarka Iva Rosandić. Program počinje u 19:15, a ulaz je besplatan.

Srijeda, KIC

U srijedu, 10. srpnja u 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba 'Put bez povratka - od logora Slana do logora Jasenovac'. U sklopu izložbe održat će se razgovor, prikazivanje filma 'Uvala' redateljice Nike Petković i redatelja Davora Konjikušića te spomen šetnja. Izložba tematizira sudbine zatočenika i zatočenica logora Slana kao dijela gospićke grupe logora i njihov put do logora Jasenovac tijekom ljeta 1941. godine. Autor izložbe je Ivo Pejaković. Organizatori izložbe su: JUSP Jasenovac, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće i Kulturno informativni centar - KIC. Izložba se prethodno održala u Jasenovcu i Beogradu, uz podršku Stiftung EVZ i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust. Izložba se može pogledati do 23. kolovoza 2024. godine.

Izvor: Društvene mreže

Četvrtak, Pula

Pulski filmski festival ne treba posebno najavljivati, ali servisne su informacije dobrodošle. Svjetskom premijerom novog filma redatelja Rajka Grlića 'Svemu dođe kraj' otvara se 71. Pulski filmski festival koji započinje 11. srpnja, a najavljena je i svjetska premijera filma 'Šalša' Dražena Žarkovića, te 'Šlager' Nevija Marasovića kao otvaranje Festivala i prije službenog otvaranja u Areni. Osim navedenih filmova, prikazat će se i brojni drugi, što možete provjeriti na službenim stranicama. Ulaznice za pojedinačne projekcije u Areni koštaju šest eura i mogu se nabaviti ovdje, a za sve posebne ponude i popuste pogledajte ovdje.

  • +29
Pula: Svečano otvoren jubilarni 70. Pula film festival Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL

Petak, Bazen Mladost

Kino Trešnja je za svoju treću večer izabralo lokaciju iza Bazena Mladost, gdje će se od 21 sat prikazati film 'Močvara' redateljica Lucrecije Martel, kojem prethodi projekcija kratkog filma 'Gladna sam, hladno mi je' Chantal Akerman. Filmove je ponovno izabrala Dina Pokrajac, a ulaz je besplatan. Kino Trešnja realizirano je u suradnji s Vijećem Mjesnog odbora Silvije Strahimir Kranjčević, Vijećem Gradske četvrti Trešnjevka Sjever i Vijećem Gradske četvrti Trešnjevka Jug te financirano kroz Plan potreba za aktivnostima, programima i projektima unapređenja kvalitete života građana, sredstvima Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo grada Zagreba te Hrvatskog audiovizualnog centra. Partneri: Veleposlanstvo Kraljevine Belgije u Zagrebu, Zagreb film.

Izvor: Društvene mreže