RAST DIGITALIZACIJE

Pred industrijom knjiga neizvjesna je budućnost

01.06.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Izdavači, trgovci knjigama i autori okupili su se u New Yorku i raspravljali o budućnosti knjige, utjecaju recesije na izdavaštvo i sve većoj zastupljenosti digitalnih formata knjiga

Dolazi li knjiga samo u papirnatoj formi, je li knjiga nešto što se sluša ili ono što se čita ne nekom od digitalnih čitača poput Amaazonova Kindlea ili Sony Reader Digital Booka, pitanja su oko kojih se debatiralo na konvenciji BookExpo America. Pitanja su, dakako, još uvijek otvorena, no zaključci vode prema tome da je izdavaštvo uvijek više koncentrirano na sadržaj nego na format u kojem je isti prezentiran, prenosi AFP.

BookExpo America najveći je sajam knjiga na području SAD-a, najveći na engleskom govornom području i drugi po veličini u svijetu, odmah iza Frankfurtskog sajma knjiga. Okuplja preko 1 500 izdavača, tisuće autora i 30 tisuća posjetilaca, podatak je organizatora. Na njemu gostuju od celebrityja poput glumice Julie Andrews do heroja – pilota Chelseya Sullenbergera koji se proslavio hrabrim spuštanjem aviona u rijeku Hudson.

U skladu s glavnom temom kojom je bio prožet sajam, ide i izjava direktora Lancea Fenstermana – top tema je digitalno koje omogućuje mnogo lakšu proizvodnju i distribuciju sadržaja.

Na sajmu su prezentirani i podaci analize Book Industrie Trends, prema kojima je lani u SAD-u prodano tri milijarde knjiga, jedan i pol posto manje nego 2007. Drugi podatak, najvećeg tamošnjeg knjižarskog lanca Borders, kaže da je u prvom polugodištu ove godine prodano 12 posto manje knjiga. Među zaključcima je i onaj da se izdavački sektor još prilagođava novim formama izdavaštva koje jamče lakši pristup čitateljima.

No proizvođači čitača digitalnih knjiga kazali su da je njihova prodaja porasla u 2008. za sedam posto, u novcu - riječ je o 113 milijuna dolara.