LIKOVNA UMJETNOST

Poznati finalisti Nagrade Radoslav Putar

06.06.2014 u 20:16

Bionic
Reading

Umjetnici Rene Bachrach Krištofić, Igor Ruf, Marko Vojnić Gin i Tina Vukasović ovogodišnji su finalisti godišnje Nagrade Radoslav Putar za mlade likovne umjetnike, koju dodjeljuje Institut za suvremenu umjetnost (SCCA) iz Zagreba

Kako se ističe u priopćenju toga instituta, ovogodišnje je finaliste odabrao peteročlani žiri koji su u prvome krugu natjecanja činili umjetnica Dina Rončević, dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2013.; samostalna kustosica Branka Benčić, umjetnik i voditelj zagrebačke galerije Forum Antun Maračić, umjetnik i ravnatelj Muzeja Moderne i suvremene umjetnosti Rijeka/Dubrovnik Slaven Tolj, te Janka Vukmir iz SCCA-a.

Nagrada za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika do 35 godina starosti dodjeljuje se svake godine od 2002. a nosi ime Radoslava Putara, istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku.

Nagrada se ove godine dodjeljuje 13. put i to u partnerstvu s galerijom Galženica iz velike Gorice, zakladama The Foundation for a Development of a Civil Society i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka, te međunarodnom mrežom nagrada za mlade vizualne umjetnike Yound Visual Artists Awards (YVAA), koja uključuje organizatore ukupno deset europskih nagrada za mlade likovne umjetnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Nagradni se ciklus sastoji od ulaska četvero finalista u finale svake godine natjecanja, te žirirane izložbe u velikogoričkoj galeriji Galženica, koja se ove godine otvara 27. lipnja.

Slijedi izbor dobitnika Nagrade, a nagrađeni umjetnik ili umjetnica dobiva plaćeno putovanje i šestotjetni smještaj u New Yorku, atelijer u prestižnom ISCP – NY (International Studio and Curatorial Program), samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost 2015. i mjesto u žiriju Nagrade Radoslav Putar 2015.

Rene Bachrach Krištofić (1984.) diplomirao je slikarstvo 2009. na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, od kada samostalno izlaže. Surađivao je s brojnim institucijama i umjetnicima, među kojima sa Sanjom Iveković na projektu "On the Barricades" za bijenale u Gwangju, Koreja, te je 2012. kao umjetnik sudjelovao u Projektu Saatchi Online "100 Curators 100 Days Collection".

Igor Ruf (1984.) magistrirao je kiparstvo na ALU u Zagrebu, gdje od 2012. radi kao asistent. Izlagao je na izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu, a za svoj rad je više puta nagrađivan. Samostalno izlaže od 2009.

Marko Vojnić Gin (1980.) diplomirao je na ALU u Zagrebu, gdje je 2008. upisao poslijediplomski doktorski. Član je HDLU-a od 2007. i HZSU-a od 2009. Često nastupa pod pseudonimom Bukanojz. Izlaže od 2002. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002., a od 2012. radi u Arheološkom muzeju Istre u Puli.

Tina Vukasović (1989.) diplomirala je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Radila je kao koordinatorica na projektu Fast Forward Galerije umjetnina u Splitu, bila članica Studentskog zbora UMAS, sudjelovala u organizaciji Tjedna kulture, te kao kustos na projektu "Punta Arta – Otočka karta 2" na Zlarinu. Članica je umjetničke grupe Čekanje i grupe Bez naziva. Samostalno izlaže od 2012.