20. kolovoza

Potresni dokumentarac 'Sve je bio dobar san' na 11. Vukovar film festivalu

13.08.2017 u 15:34

Bionic
Reading

Nakon što je prikazan na nizu svjetskih festivala, dugometražni dokumentarni film 'Sve je bio dobar san' redatelja Branka Ištvančića biti će prikazan i na 11. Vukovar film festivalu i to u programu Vukovarsko zagrijavanje

Producent filma Antun Ivanković najavio je da će film na vukovarskom festivalu biti prikazan 20. kolovoza u 20,30 sati, na terasi Agencije za vodne putove.

Podsjetio je i kako se radi o autorskom dokumentarcu koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj te dolazak mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu i potom smrt u Vukovaru.

'Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac prikazuje život i smrt vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište', navodi Ivanković.

Pokretači ovog značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. u dvorani kina Europa u Zagrebu, a tijekom prošle godine, u kinodvoranama diljem Hrvatske, pogledalo ga je preko 15 tisuća gledatelja.

Nakon sudjelovanja na brojnim festivalima i dobivenih brojnih priznanja i nagrada, film 'Sve je bio dobar san', dobitnik je nagrade FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film koji je bio prikazan u programu Kratke Pule na nedavnom 64. Pulskom filmskom festivalu. Nagradu mu je dodijelio peteročlani međunarodni žiri sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

Ovogodišnji, 11. Vukovar film festival počinje 21. i traje do 26. kolovoza te se, osim Vukovara, održava u još četiri grada. Donosi 80 filmskih projekcija na ukupno deset lokacija.