KLIFOVA INSTALACIJA

Poslušajte kako zvuči slika!

10.04.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Multimedijski umjetnik i performer Ivan Marušić Klif (1969) dobitnik je nagrade publike na nedavno završenoj izložbi T-HTnagrada@msu.hr, a da se radi o zanimljivom umjetniku, potvrđuje njegova najnovija site-specific instalacija 'Bez naslova' u zagrebačkoj Galeriji SC, predstavljena u sklopu ovogodišnjeg Muzičkog biennalea

U toj instalaciji, naručenoj za Muzički biennale, Klif nastavlja svoje dugogodišnje umjetničko istraživanje odnosa slike i zvuka, a ideja najnovijeg rada polazi od pitanja kako proizvesti, generirati sliku iz zvučnog vala, odnosno kako zvuči slika?

Ambijentalna instalacija sastoji se od osam uzdužno raspoređenih zvučnika, izvora zvuka i dvije projekcije koji se međusobno isprepliću i ostvaruju sinergiju između slušnog i vizualnog podražaja.

Baza rada je zvuk sastavljen od raznolikih šumova u kojima dominiraju dva zvučna signala, jedan sličan pucketanju i drugi, grublji, sličan huku koji se razvija u iritantnu buku. Taj zvučni rad daleko je od klasičnih glazbenih i skladateljskih načela, a upotrebom analogne i digitalne tehnologije zvuk se pretvara u likovnu kompoziciju i prostorni doživljaj 'slike od zvuka'. Drugim riječima, modulacije zvučnih valova stvaraju titravu apstraktnu sliku koja je ritmički zapis putanje zvuka, odnosno svojevrsna pokretna grafika koja se projicira na zid galerije.

Ivan Marušić Klif diplomirao je na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu i jedno je od prepoznatljivih imena domaće novomedijske umjetničke scene. Bavi se izradom kinetičkih, svjetlosnih i videoinstalacija te povremeno performansom. No bilo da radi sa zvukom, svjetlom, bilo videoslikom, on neprekidno konstruira složen ambijent, počevši od ranih svjetlosnih ambijenata iz devedesetih do instalacija kontroliranih računalnim programom. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, a kontinuirano bavljenje umjetnošću na 'granicama žanra', propitivanje mogućnosti medija i otvorenost pristupa zasluženo su mu osigurali zapaženo mjesto u suvremenoj vizualnoj umjetnosti.

Izložba je otvorena do 13. travnja, a uoči zatvaranja, 12. travnja, u kafiću &TD-a kustosica izložbe Karla Pudar održat će razgovor s umjetnikom u 11 sati.

POSLUŠAJTE INSTALACIJU!