GLUMICA VELIKOG SRCA

Posljednji ispraćaj Mie Oremović

29.07.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Od istaknute hrvatske kazališne, televizijske i filmske glumice Mie Oremović, koja je preminula prošle subote u 92. godini, danas su se na mirogojskom krematoriju oprostili njezina obitelj, kolege i štovatelji.

Gluma je za Miu bila velika, uzbudljiva i vesela igra, rekla je Nada Gaćešić Livaković, u ime Hrvatskog društva filmskih djelatnika, kojega je pokojna glumica bila član.

Igrala se uvijek, s lakoćom, veseljem, otvorena srca, i bilo joj je svejedno je li na kazališnim daskama, pred kamerama, na ulici u društvu s prijateljima ili sama u šetnji, naglasila je, dodavši kako je ona svakoj prilici da glumi pristupala istim entuzijazmom, žarom i oduševljenjem, ali uvijek "odgovorno, ozbiljno i profesionalno".

Donedavno je s lakoćom snimala za televiziju, rado se odazivala pozivima studenata filmske režije i volonterski uskakala na ispitne filmske vježbe, "uvijek točna, spremna, angažirana i jednako zaigrana", ustvrdila je Gaćešić.

Podsjetila je da su je još nedavno viđali kako u tramvaju spremno ustupa mjesto trudnicima i starijim ljudima, kako ih je ona zvala, jer "svojih devet desetljeća nikad nije osjećala, osim u lakoći i sigurnosti glume". Zbog svoje zaigranosti i razdraganosti kao da nije stizala ostarjeti, i dalje je neumorno stizala na premijere, na studentske ispitne predstave, sve ju je zanimalo, dodala je.


Mia Oremović (31. srpnja 1918., Požega - 24. srpnja, Križevci) završila je 1942. glumačku školu u Zagrebu, bila je angažirana u zagrebačkom HNK i u Dramskom kazalištu (danas "Gavella"), a od 1967. je bila slobodna umjetnica.

Ostvarila je širok raspon složenih dramskih uloga u najznačajnijim kazališnim djelima hrvatskih kazališta, a veliki talent potvrdila je na filmu i u TV serijama.

Na posljednjem ispraćaju bili su, među ostalima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ravnatelj Uprave u Ministarstvu kulture Srećko Šestan te Davor Radolfi, koji je s pokojnom glumicom igrao u filmu "Imam dvije mame i dva tate", za koju je ona 1968. osvojila "Zlatnu Arenu".

Uz odar su bili vijenci zagrebačkog gradonačelnika, Hrvatskog društva filmskih djelatnika te kolega iz legendarnog filma "Tko pjeva zlo ne misli", Mirjane Bohanec, Relje Bašića i obitelji redatelja Kreše Golika

Osim vijenaca bila su izložena neka od njezinih mnogobrojnih priznanja, među ostalim, nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića i plaketa počasne građanke rodne joj Požege.