MSU PRIRUČNIK ZA POČETNIKE

Pop art, op art, ready-made: Treba vam šalabahter za suvremenu umjetnost? Zavirite onda ovdje

07.04.2020 u 10:44

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti u sklopu svoga virtualnog programa #MSUnonStop, koji se može pratiti redovito putem njihovih društvenih mreža, Facebooka, Instagrama i YouTubea, nudi i ciklus 'MSU priručnik za početnike'. Provjerili smo što se to u njemu sve može doznati

Zamišljen kao svojevrsni šalabahter za lakše razumijevanje određenih pojmova na koje često nailazimo čitajući o suvremenoj umjetnosti, ciklus 'MSU priručnik za početnike' u kratkoj formi tumači umjetničke pravce, smjerove i oblike izražavanja na primjerima radova hrvatskih umjetnika i umjetnica iz fundusa MSU-a. Cilj je, s jedne strane, educirati i informirati publiku na zanimljiv način, a s druge je potaknuti na razmišljanje o suvremenoj umjetnosti i kulturi općenito, kaže nam Ana Škegro, voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a.

'S obzirom da smo u trenutnoj situaciji primorani biti u svojim domovima i promatrati umjetnost samo na ekranima (osim ako nismo među sretnicima koji imaju kakav umjetnički predmet u domu), moguće je da će se stvoriti još veći jaz između publike i umjetnosti, dapače svih oblika umjetničkog izražavanja, od vizualnih do izvedbenih umjetnosti. Na ovakve, a i mnoge druge načine, pridružujemo se brojnim kulturnim institucijama i organizacijama, kao i umjetnicima koji nastoje omogućiti pristup kulturi i umjetničkom sadržaju, kao i poticati kreativno stvaralaštvo u našim domovima', kaže Škegro.

View this post on Instagram

[MSU priručnik za početnike 📖] KONSTRUKTIVIZAM (& GEOMETRIJSKA APSTRAKCIJA) Pobornici konstruktivizma, umjetničkog pravca nastalog u Rusiji u drugom desetljeću 20. stoljeća, odbacivali su bilo kakvu dekorativnost u umjetničkim radovima koristeći čiste i jasne oblike, odnosno geometrijsku apstrakciju kao osnovni način izražavanja. Kroz analizu materijala i oblika korištenih prilikom konstrukcije umjetničkih djela nastojali su omogućiti stvaranje funkcionalnih, masovno proizvedenih objekata koji bi bili u skladu s ondašnjom industrijalizacijom i promjenama te razvojem modernog društva. Konstruktivistički pristup u hrvatskoj umjetnosti vidljiv je u radu grupe EXAT 51 (skraćenica od početnih slova riječi eksperimentalni atelje te godine početka djelovanja grupe – 1951.) koja se željela distancirati od tada etabliranog i dominantnog socijalističkog realizma njegujući izraz geometrijske apstrakcije i zalažući se za izjednačavanje "lijepe" i "primijenjene" umjetnosti. Ivan Picelj, jedan od osnivača EXAT-a 51, 1956. stvara sliku naslovljenu „U čast El Lissitzkom“ u kojoj je oslanjanje na konstruktivističku tradiciju jasno već iz samog naziva rada kojim se odaje počast istoimenom umjetniku, jednom od predvodnika konstruktivističke misli. 🔻 📖 Kroz ciklus „MSU priručnik za početnike“ pokušat ćemo u kratkoj formi znatiželjnoj publici rastumačiti određene pojmove s kojima se susreće prilikom upoznavanja umjetničkih radova iz fundusa MSU-a, kako bismo olakšali njihovo razumijevanje, ali i potaknuli na razmišljanje o suvremenoj umjetnosti. #MSUnonstop #msuedukacija #msuzagreb #ivanpicelj #msuprirucnik #museumsfromhome #ostanidoma

A post shared by msu zagreb (@msuzagreb) on

U 'Priručniku za početnike' iz MSU-a dosad su obradilii deset pojmova: apstraktna umjetnost, ready-made, konstruktivizam i geometrijska apstrakcija, op art, kinetička i luminokinetička umjetnost, konceptualna umjetnost, rana kompjutorska umjetnost, pop art, umjetnost performansa i video umjetnost.

'Obradit ćemo ih još najmanje deset, i to će činiti zbir od barem dvadeset pojmova koji se mogu povezati s radovima iz fundusa MSU-a. Naime, nit vodilja pri odabiru pojmova bili su upravo radovi iz bogatog fundusa MSU-a, u želji da približimo svoju građu našoj publici i pokušamo približiti razloge i/ili kontekst njihova nastanka', kaže Ana Škegro.

MSU će, pored 'Priručnika za početnike', u sklopu svoga online programa nuditi i druge sadržaje, prisjetiti se brojnih izložbi iz povijesti toga muzeja, zavirit će se i 'iza kulisa' u odjele, a kroz seriju filmova Kluba mladih publika će se s pojedinim radovima moći upoznati 'iz drugog kuta'.

Predstavit će se i zanimljive knjige koje se mogu prolistati online, projekte i virtualne video igrice poput 'Avanture Vita i Nade' putem koje se na interaktivan način upoznaje s jednom od zbirki i umjetničkim radovima Vjenceslava Richtera.