OD 26.4. DO 11.5.

Ponovno otvaranje izložbe Lovre Artukovića 'Usporavanje' u riječkoj Galeriji Kortil

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 24.04.2021 10:20
  • Objavljeno 24.04.2021 u 10:20
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nakon privremenog zatvaranja zbog epidemioloških mjera kojima su se obustavile izložbe u galerijskim prostorima, izložba Usporavanje Lovre Artukovića u Galeriji Kortil dobila je novi produženi termin – od 26.4. do 11.5.

Usporavanje predstavlja 25 radova nastalih u razdoblju od 2015. do 2020. godine i podijeljena je u četiri sekcije: Zlatne folije i odrazi, Melankolija noćnih svjetla, Posjet ateljeu i Izlet. Artukovićev primarni način izražavanja jest figurativno slikarstvo. Pri stvaranju svojih radova koristi tradicionalnu tehniku ulja na platnu velikog formata. I ova izložba se u tome ne razlikuje, no ima i novih elemenata vezanih uz umjetnikova likovna istraživanja.

Omiljeni slikar i kritike i kolekcionara Lovro Artuković već godinama živi u Berlinu. Hiperprodukcija ovom je umjetniku stran pojam, rijetko izlaže, a slike nastaju kroz dulje razdoblje. Prije izložbe Usporavanje, posljednji je put izlagao u Zagrebu 2014. godine, a u Rijeci je gostovao prije 20 godina.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Artuković je rođen 1959. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Slikarski izraz temelji na figuraciji i intimizmu, razvijajući ga prije svega na ikonografiji urbane civilizacije. Nekoliko godina radio je kao nastavnik na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, te, potom, devet godina kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2003. godine seli u Berlin gdje i danas živi i djeluje kao slobodni umjetnik. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Prvu samostalnu izložbu održao je 1985. u Galeriji Vladimir Nazor. Artuković je primio Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini, a 2013. Nagradu publike na izložbi Macht Kunst, Deutsche Bank KunstHalle. O Artukovićevu opusu pisala je nekolicina povjesničara umjetnosti, među ostalima Krešimir Purgar, Feđa Vukić, Leonida Kovač, Blaženka Perica. O njemu su snimljena dva filma: eksperimentalni film Krađa u režiji Lukasa Nole iz 2004. godine i dokumentarni film L.A. Nedovršeno Igora Mirkovića iz 2008. godine. Djela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!