NAGRADNJAČA

Ponovite gradivo uz Solarov Književni leksikon

19.12.2008 u 10:54

Bionic
Reading

U izdanju Matice hrvatske izašao je Književni leksikon Milivoja Solara, autoriteta na području književne znanosti u hrvatskoj. Troje čitatelja tportala željnih obnavljanja znanja iz teorije književnosti imat će priliku prolistati Leksikon

Već duže vremena postoji među učenicima, studentima i svim ljubiteljima književnosti želja da se na jednome mjestu pruži temeljno, ali i jednostavno opisano cjelovito znanje o književnosti. Da to i nije jednostavan posao svjedoči i u nas manjak takve vrste priručnika.

U Književnome leksikonu Milivoja Solara objašnjeno je oko 450 književnih pojmova, analizirano oko 120 književnih djela te sadržano 250 životopisa autora. Ovaj Leksikon logičan je rezultat autorova višedesetljetnoga teorijskoga rada, njegova dobrog poznavanja nastavnih programa i sudova hrvatske znanosti o književnosti te praktičnog, predavačkog iskustva na području znanosti o književnosti.

Najveći književni autoritet na području književne znanosti u Hrvatskoj, akademik Milivoj Solar, književni teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor, rođen je 8. travnja 1936. u Koprivnici. Njegov znanstveni rad i interes usmjeren je na temeljna pitanja književne teorije, posebice na probleme poetike i odnosa književne teorije prema filozofiji. Također, Solara zanimaju i metodologija književene znanosti, književna analiza te univerzalne kulturološke kategorije.

Među sretnicima koji su dobili Solarov Književni leskikon jer su na pitanje 'Što je metafora?' odgovorili 'Stilska figura' su:

Jelena Ribičić
Gabrijela Horvat
Marjeta Borković