KONTROVERZNI REDATELJ

Poljski katolici traže izgon Olivera Frljića iz zemlje

22.02.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Hrvatskom redatelju Oliveru Frljiću prijeti izgon iz Poljske zbog kazališne predstave 'Izopćenje' prikazane u Teatru povšehnom u Varšavi, ispred kojeg su demonstrirali predstavnici katoličkih organizacija, a teatru, Frljiću i glumcima prijeti i kaznena prijava zbog uvrede vjerskih osjećaja i nacionalnog dostojanstva Poljaka, javlja RTS

Frljić, čije predstave su i ranije izazivale kontroverze u Poljskoj, predstavu 'Izopćenje' osmislio je na osnovu tekstova poljskog slikara i pjesnika iz druge polovice 19. stoljeća Stanisława Wyspiańskog.
'Teatar povšehni' postavio je predstavu kao pokušaj da provjeri koliko je uopće moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo Crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svjetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.

Od premijere u subotu ne jenjavaju napadi na Teatar povšehni i na Frljića, prije svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, pokojnog Ivana Pavla II. s tablicom 'zaštitnik pedofila', i glumice, kao i satirične replike o pokretanju prikupljanja novca za ubojstvo vođe poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog.462242,453682,452990,447863'To nije kazalište, to je javna kuća', 'To nije umjetnost, to je kloaka' poruke su s transparenata oko 100 aktivista katoličke Svepoljske mladeži koji su bučno ispred 'Teatra povšehnog' zahtijevali zabranu predstave i doživotno protjerivanje Frljića iz Poljske, navodi RTS. 'Večeras je ovdje morala biti policija i spriječiti predstavu da ne dozvoli svetogrđe i ruganje vjerskim i nacionalnim simbolima. Očekujemo da će Poljska deportirati redatelja koji nije Poljak i zabraniti mu ulazak u Poljsku', naglasio je predsjednik Svepoljske mladeži, inače zastupnik parlamenta Robert Winnicki.

Katolički Institut 'Ordo iuris' prijavio je predstavu Vijeću Europe. Institut je pozvao Poljake da masovno podnose kaznene prijave i tuže Teatar povšehni, redatelja i ansambl za vrijeđanje vjerskih osjećaja, za što im u Poljskoj prijeti zatvor, a 'Ordo iuris' će besplatno osigurati odvjetnike i platiti sudske troškove. 'Ta predstava je silovanje kulture i ne bi smjela biti financirana javnim novcem', poručila je glasnogovornica vladajuće stranke Pravo i Pravda Beata Mazurek

Katolička crkva također je prosvjedovala, prije svega zbog skrnavljenja križa i raspela kao glavnih kršćanskih simbola, ali umjesto kaznenih prijava pozvala je Poljake na molitvu za spas duše redatelja i glumaca.