PREDSTAVLJANJE U MSU

Poklon za 99. rođendan: Slikovnica koja od djetinjstva prati život velikana kiparstva Ivana Kožarića

10.06.2020 u 10:31

Bionic
Reading

Slikovnica 'Muha u ateljeu Ivana Kožarića' za koju je tekst napisala Sanja Lovrenčić, a ilustracije izradio Dominik Vuković bit će predstavljena u srijedu pokraj Kožarićeve skulpture 'Oblik prostora XXIII' na platou Muzeja suvremene umjetnosti (MSU).

Predstavljanjem slikovnice 'Muha u ateljeu Ivana Kožarića' nastale u suradnji MSU Zagreb i izdavačke kuće Mala zvona obilježit će se 99. rođendan velikog umjetnika Ivana Kožarića, najavljuju iz MSU-a.

Kratki zapis Ivana Kožarića 'Čujem zuj muhice: približava se ljeto!' nadahnuo je književnicu Sanju Lovrenčić da napiše priču o ulasku Muhice u muzej, u Kožarićev netom premješteni 'zamotani atelje'. Autor ilustacija, akademski slikar Dominik Vuković svojim je crtačkim rukopisom prenio atmosferu ateljea, predstavio velikog, ali i malog Kožu, njegove mnogobrojne skulpture i omiljene motive poput grada ili zagrebačkog neba put kojega neobična družina kreće na krilima Rijetke Ptice.

Na zadnjim stranicama čitatelji mogu pronaći i djeci prilagođenu biografiju Ivana Kožarića te fotografije djela na koja je Muhica naišla u svojoj muzejskoj pustolovini.

Nakon nedavno objavljene slikovnice posvećene slikarici Slavi Raškaj te priče o Malom zecu njemačkog dadaističkog umjetnika Kurta Schwittersa, slikovnica posvećena Ivanu Kožariću još je jedno izdanje Malih zvona posvećeno velikanima likovnih umjetnosti.

Uz Sanju Lovrenčić i Dominika Vukovića na promociji slikovnice govorit će i urednici knjige Radmila Iva Janković i Adrian Pelc, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić te pjesnik Miroslav Kirin, a nakon promocije slikovnice 'Muha u ateljeu Ivana Kožarića' ispred MSU-a, u 20 sati u Kabinetu Malih zvona u Savskoj 28 otvorit će se izložba ilustracija Dominika Vukovića.