Mrzim/volim knjige

Poklanjamo knjigu o radosti, strasti i veselju koje proizlazi iz novootkrivene ljubavi – i to one prema knjigama

14.05.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Nagrađivana autorica slikovnica Poplava i Izgubljeni donosi novu priču o radosti, strasti i veselju koje proizlazi iz novootkrivene ljubavi – i to one prema knjigama

Kraj je školske godine, koji su svi učenici s oduševljenjem dočekali. Učiteljica se oprašta od njih uz rečenicu: 'I ne zaboravite pročitati knjigu!' 'Knjigu?! Kakav nerazuman zadatak!' odzvanja u glavi naše junakinje, djevojčice kojoj je nezamislivo da tijekom praznika pročita cijelu knjigu. Baš, baš cijelu knjigu, a ona mrzi knjige. Nakon silnog jadanja i kukanja sa sestrom odlazi u knjižnicu jer nema boljeg mjesta da se odabere neko zanimljivo i uzbudljivo ljetno štivo. No djevojčici knjige poslagane na policama djeluju još dosadnije… I kako uopće odabrati što čitati? Pa sve te knjige samo stoje na polici i šute. Na sestrinu preporuku odabire knjigu koju je i sestra pročitala kada je bila njezine dobi pa djevojčica polako, prvi puta biva uvučena u svijet avanture. Mašta joj se rasplamsala, a čak se i svijet obojen sivim tonovima odjednom puni bojama ponesen pričom. Malena pustinjska lisica odvodi našu junakinju u bajkoviti svijet gdje susreću vještice i čudnovata stvorenja dok skupljaju posebne sastojke koji su im potrebni za čaroliju. Na kraju je napitak spravljen, čarolija je uspjela! No djevojčici ne djeluje da se išta promijenilo… i pita se kakva je to zapravo čarolija. Eh, to je najmočnija čarolija – čarolija priče koja je našu junakinju preobrazila od djevojčice koja mrzi knjge u onu koja voli knjige.

Ova naizgled jednostavna, ali uzbudljiva slikovnica s minimalističkim i pomno kreiranim ilustracijama osmišljena je za djecu koja tvrde da mrze čitanje. Upravo će ih ova priča nadahnuti i pretvoriti u strastvene čitatelje. Baš kao što se to dogodilo i našoj junakinji koja je već idući dan požurila u knjižnicu po novu maštovitu avanturu.

O autorici teksta i ilustracija:

Mariajosé Gajate Molina, koja stvara svoja djela pod pseudonimom Mariajo Ilustrajo, rođena je u Madridu gdje je završila studij ilustracije na Umjetničkoj školi Arte 10. Od tada se bavi ilustriranjem kao slobodna umjetnica te radi projekte za širok spektar klijenata. Nekoliko godina nakon završetka studija preselila se u Bath gdje je studirala grafičku komunikaciju na Sveučilištu Bath Spa. Vjeruje da učenje nikada ne prestaje, stoga je odlučila studirati i na Sveučilištu Anglia Ruskin kako bi postala magistrica ilustracije dječjih knjiga. Oduvijek joj je bio san da postane autorica, odnosno ilustratorica dječjih knjiga, a uz svoju prvu slikovnicu Poplava, koja je nagrađena i prije negoli što je objavljena, Mariajo taj san počinje živjeti.

Prvijencem Poplava osvojila je nagradu New Talent Overall Winner na dodjeli World Illustration Awards 2020. godine, a ta je slikovnica bila i na popisu finalista za Bologna Children’s Book Fair Exhibition 2021. kao i za Nami Concours 2021. godine. World Illustration Awards popularno je natjecanje koje organizira The Association of Illustrators (AOI) u partnerstvu s Directory of Illustration. Međunarodno povjerenstvo odabralo je Mariajo Ilustrajo i Amber Vittoriju između više od 4300 prijava iz 79 zemalja na temu 'Budite ambiciozni, budite viđeni i budite slavljeni'. U 2023. godini Mariajo je osvojila brojne i važne nagrade, a neke su od njih: Nagrada Klausa Fluggea, UKLA Book Award, English Association Award te Nagrada grada Madrida za književno stvaralaštvo za djecu i mlade.

Ilustrajo za sebe kaže da voli eksperimentirati mnoštvom materijala i zaprljati ruke, ali i koristiti računalo u stvaranju ilustracija. Svoju maštu potpiruje istražujući nove načine rada, učeći od raznih ljudi i otkrivajući nova mjesta. Svaki je projekt drugačiji i iz njega uči. Najveće nadahnuće uvijek su joj bila putovanja diljem svijeta i upoznavanje drugih kultura, krajolika i gastronomskih običaja. Voli skicirati i tako uhvatiti svijet oko sebe, a u svom se radu služi kombinacijom tehnika; crno-bijelim akrilnim tušem, grafitom, dok određene nijanse boja dodaje naknadno u Photoshopu.

Mariajo Ilustrajo podrijetlom je iz Španjolske, a zadnjih osam godina živi i radi u Velikoj Britaniji.

Mariajo Ilustrajo u srijedu, 22. svibnja, boraviti u Zagrebu i ručno oslikati izlog knjižare Ljevak na Trgu bana Josipa Jelačića, a nakon toga će se, s početkom u 18 sati, u knjižari Ljevak družiti s čitateljima.

Čitateljima tportala darujemo dva primjerka knjige 'Mrzim/volim knjige', a dobitnici će biti objavljeni u utorak, 21. svibnja.

Za sudjelovanje u nagradnjači klikni na gumb ispod!

klikni ako se usudiš