RETROSPEKTIVA ,1961.-2011.

Pogledajte radove slikarice Alme Orlić

04.01.2012 u 08:47

Bionic
Reading

Odabrani radovi akademske slikarice Alme Orlić predstavljeni su na izložbi 'Retrospektiva, 1961. – 2011.', otvorenoj u Galeriji Prsten Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) u povodu pet desetljeća stvaralaštva te umjetnice

Izloženo je 160 ulja na platnu i gotovo isti broj crteža tušem kojima je, kako je rekao potpredsjednik HDLU-a Tomislav Buntak, predstavljen slijed različitih slikarskih iskustava i postupaka umjetnice što će, najavio je, biti predočeno i u monografiji što će biti objavljena krajem siječnja.

Autorica koncepta izložbe viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti i predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Irena Kraševac rekla je da je riječ o izložbi pripremanoj dvije godine tijekom kojih joj je umjetnica 'odškrinula vrata' svoga osebujnog umjetničkog stvaralaštva.

To je, dodala je Kraševac, i svečani trenutak jer se prvi put javnosti predstavlja cjelokupni opus umjetnice.

Iako su kasne 50-te i rane 60-te godine prošloga stoljeća, kada je Alma Orlić počela svoj umjetnički put, bile one u kojima su se u slikarstvu formirala suvremena načela, umjetnica je, istaknula je Krašovac, ostala dosljedna klasičnom izričaju koji podrazumijeva i tradicionalne teme kao što su pejzaž, portret i mrtva priroda.

Kako bi posjetiteljima omogućila lakše 'kretanje' kroz, kako je rekla, složenu izložbu, ukazala je na nekoliko cjelina, među kojima su niz slika cvjetnih buketa koji su stalna slikarska tema umjetnice kao što su i portreti te autoportreti koji nas, dodala je Krašovac, na neki način uvode u izložbu i zaključuju je.

Tu su i pejzaži bujne prirode Hrvatskoga zagorja, ali i goleti Kornatskoga otočja, kao i Maksimira i šestinskoga krajolika, poput ciklusa '12 mjeseci' koji prikazuje isti krajolik od siječnja do prosinca.

Budući da se umjetnica već zarana posvetila restauriranju umjetnina i jedna je od naših najvrsnijih restauratorica, dio njezina slikarskoga opusa posvećen je i sakralnoj tematici kada restauratorski posao "prenosi" na slikarsko platno stvarajući, ocijenila je Krašovac, jedinstvena djela hrvatske sakralne umjetnosti, poput slike "Zeleni Jezuš" - slikarskoga odgovora umjetnice na restauraciju kipa iz franjevačke crkve u Klanjcu.

Alma Orlić rođena je u Zagrebu 1937. godine gdje je završila Klasičnu gimnaziju a 1961. i Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj je školovana na tradiciji hrvatskoga slikarstva koju su joj prenijeli znameniti profesori Marino Tartaglia, Vladimir Filakovac, Omer Mujadžić, Antun Mezdjić i Krsto Hegedušić

Izlagala je u domovini i u inozemstvu na 58 samostalnih i 285 skupnih izložaba i dobitnica je brojnih diploma i otkupa.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja.