O HALUCINOGENIM GLJIVAMA

Pogledajte posljednji film Salvadora Dalija

07.02.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Na Youtubeu možete pogledati zadnji film u kojem se pojavljuje slavni nadrealistički slikar Salvador Dali. Riječ je o naslovu 'Impressions de la Haute Mongolie' iz 1976, posvećenom francuskom piscu i dendiju Raymondu Rousselu

Salvador Dali je tijekom svoje umjetničke karijere često surađivao s filmskim umjetnicima, od čega je svakako najpoznatiji klasični film nadrealizma 'Andaluzijski pas' koji je snimio s Louisom Bunuelom. No Dali je radio i s Waltom Disneyjem, osmislio i sekvencu sna u jednom Hitchcockovom trileru, a njegov posljednji film - u suradnji s Joseom Montesom Baquerom - može se pogledati na Youtubeu.

Dali i Baquer su 1976. snimili 'Impressions de la Haute Mongolie' (Impresije iz gornje Mongolije), kao posvetu samoizdanom romanu francuskog pisca Raymonda Roussela 'Impresije Afrike' iz 1910. U pitanju je autor kojega su naročito cijenili nadrealisti poput Dalija, Andrea Bretona i Marcela Duchampa, no dok su svi oni ostvarili zavidne karijere i proslavili se, Roussel je skončao samoubojstvom 1933, pomalo zaboravljen kao pisac.


'Impressions de la Haute Mongolie' je 50-minutno filmsko putovanje koje je posve snimljeno na jednoj lokaciji - u Dalijevom studiju u španjolskom gradu Cadecesu - a prvi kadar je epitaf za Roussela na njemačkom, francuskom i engleskom, u kojemu se pokojnog pisca opisuje kao 'monstruoznog majstora mističnog jezika'.

U ovom kvazidokumentarcu Dali pripovijeda o ekspediciji koju je navodno poslao u gornju Mongoliju u potrazi za gigantskom halucinogenom gljivom, no glavni narativ se sustavno prekida digresijama. Dali se pak odlično snašao pred kamerom te očito uživa biti u centru pažnje.

Posljednji film Salvadora Dalija