ROMAN 'HOBIT'

Pogledajte kako je Tolkien nacrtao svoj fantastični svijet

25.10.2011 u 13:59

Bionic
Reading

Kada je prije gotovo 75 godina prvi put objavljen roman 'Hobit' J. R. R. Tolkiena, autor je nacrtao više od 110 crteža na kojima je prikazao kako izgleda njegov fantastični svijet. Mnogi od njih desetljećima su bili izgubljeni u obilnoj Tolkienovoj ostavštini, a putem Zaklade Tolkien ovih su dana objavljeni

Svoju prvu knjigu 'Hobit' J. R. R. Tolkien je objavio 1937. godine, a prvotna zamisao bila mu je stvoriti roman za djecu. Ipak, djelo je postalo izrazito popularno i kod zrelih čitatelja.

Prije nego što je roman objavljen, Tolkien je nacrtao brojne ilustracije na kojima je prikazao kako izgleda njegov fantastični svijet.

Dio crteža su grafike, a dio je naslikao koristeći vodene boje. Na njima, među ostalim, možemo vidjeti kako je zamislio Magleno gorje, Mrkodol, planinu Erebor i zmaja Smauga. Velik broj Tolkienovih ilustracija nikada nije objavljen.

Nakon izuzetna uspjeha trilogije 'Gospodar prstena', u svjetske kinodvorane stižu i ekranizacije Tolkienova Hobita. Prvi film pod naslovom 'The Hobbit: An Unexpected Journey' bit će premijerno prikazan 2012. godine, a 'The Hobbit: There and Back Again' se očekuje godinu poslije.