PRIZOR. ULICA. PRIČA

Pogledajte izložbu fotografa koji cilja u drugom smjeru

17.08.2015 u 17:04

Bionic
Reading

Nagrađivani američki fotograf, redatelj, producent i glumac Scott Takeda predstavit će se splitskoj publici izložbom fotografija pod nazivom 'Prizor. Ulica. Priča' (Scene. Street. Story.), a koja se u Galeriji Fotokluba Split otvara u ponedjeljak, 17. kolovoza, s početkom u 21 sat

Na otvorenju izložbe, koju možete pogledati do 1. rujna, bit će nazočan sam autor zajedno sa suprugom Lori Allred koja je također redateljica, producentica i fotografkinja.

Scott Takeda prakticira miran oblik fotoreporterstva. Unutar njegovih fotografija vidjet ćete običan život uhvaćen u iskrenim momentima. To su komadići svakodnevnih trenutaka koji se pretvaraju u nešto mnogo zanimljivije kada se zabilježe fotoaparatom.

'Moja kolekcija fotografija oslobođena je uobičajenih naslovnih fotografija koje ispunjavaju vaš novinski portal, dnevne novine ili ilustriraju televizijske vijesti. Ali, pogledaj ih. Prouči ih. Osjeti ih. I možda ćeš vidjeti zašto mislim da su jednako interesantne', kaže Takeda.

Takeda je radeći kao mladi fotoreporter za novinske i TV-kuće širom SAD-a, kao osoba koja se nije željela uključiti u medijski cirkus, razvio svoj poseban stil.

'Ako bih se našao na poprištu nekog novinskog zbivanja i ugledao desetke kamera, sve usmjerene u jednom pravcu, ja bih usmjerio svoju kameru u potpuno drugom pravcu. Katkad bih propustio snimku koja bi ispričala priču, ali mnogo češće imao bih snimku koju nitko drugi nema, fotografiju koja daje kontekst i formu čitavoj priči. Tako sam naučio da obični, čak i najjednostavniji prizori mogu biti veličanstveni. Godinama poslije, još uvijek sam fotograf koji cilja svojom kamerom u drugom smjeru', kaže Takeda.

U Splitu će izložiti tridesetak fotografija podijeljenih u tri teme - Prizor, Ulica i Priča, po kojima izložba i nosi ime.

Scott Takeda (21. 3. 1967.) je japansko-američki fotograf, glumac i redatelj. Njegova filmska karijera uključuje uloge u filmovima 'Ništa nije vječno' (Everything must go), 'Dobri dileri iz Dallasa' (Dallas buyers club) i 'Nestala' (Gone Girl).

Profesionalni je pripovjedač koji radi iza kamere, ali i ispred kamere, traženi redatelj i višestruki dobitnik Emmyja. Radi za najveće američke tvrtke koje traže filmskog stvaratelja sposobnog na ekranu prikazati ljudski duh i privući pozornost gledatelja dokumentarcima upečatljivog pripovjedačkog stila.

Sretno je oženjen, a u slobodno vrijeme svira trubu. Kao svestrani stvaratelj, trenutno piše knjigu pod nazivom 'U potrazi za Thorom' koja se temelji na duhovnim iskustvima koje je prikupio u azijsko-pacifičkoj regiji.