BOŽANSTVENI DIZAJN

Pogledajte crkve preobražene u luksuzne domove

16.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Oduvijek ste željeli dom sa sjajnim potencijalom za društvena okupljanja? Taj kriterij bez dileme zadovoljavaju rezidencije uređene u nekadašnjim crkvama

Crkve nesumnjivo spadaju u arhitektonski najzanimljivije projekte. Umjesto praktičnosti i materijalne uštede, ideja vodilja kojom su se ravnali njihovi tvorci bila je nastojati oduševiti ljepotom, dizajnom i detaljima. Upravo zato napuštene su sakralne građevine postale meta imućnih kupaca u potrazi za nesvakidašnjim i luksuznim domovima.

Sjajan primjer je Crkva živih u Utrechtu preobražena u obiteljsku rezidenciju kreativnim intervencijama arhitektonskog studija Zecc. Bijeli zidovi, motivi križa i oslikani prozori i dalje ostavljaju dojam sakralne građevine, dok su mala moderna kuhinja i luksuzna kupaonica sjajno izbalansirani primjeri spoja tradicije i suvremenosti.

Willis Greenhalgh Architects poznati i kao studio WG Architects zaslužni su za transformaciju crkve u Brisbaneu u prekrasan dom prepun svjetla. Crkva je izgrađena 1867, zbog čega su radovi obnove bili prilično zahtjevni. Prilikom renovacije većim su dijelom zadržani elementi sakralne arhitekture, dok interijer odiše suvremenim dizajnom.

Većina arhitekata koji ne odole izazovu preobrazbe sakralne građevine inspiraciju crpi u suprotnosti vanjštine i interijera. Dobro to pokazuje australska rezidencija u Houghtonu koja je izvana očuvala izgled crkve uključujući i zvono, a iznutra je posve izmijenjena, te je opremljena čak i bilijarom. Osim impresivne građevine, teško je ne zamijetiti uređeni vrt koji je okružuje.

Sve primjere i opise potražite u fotogaleriji.