105 PREDSTAVA, 17 KAZALIŠTA

Počelo Vukovarsko lutkarsko proljeće

30.03.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Predstavom 'Mačke na vrućim splitskim krovovima' Kazališta Licem u lice iz Splita u Starim Mikanovcima nedaleko od Vinkovaca počelo je 14. vukovarsko lutkarsko proljeće, koje se održava do 4. travnja i na kojem će 17 lutkarskih kazališta i skupina iz Hrvatske, BiH i Mađarske izvesti 105 predstava

Vukovarsko lutkarsko proljeće otvorio je zamjenik vukovarsko-srijemskoga župana Željko Cirba, a na svečanom otvorenju u Domu kulture govorili su i načelnik općine Starih Mikanovaca Tadija Orlović i predsjednik Hrvatskoga centra UNIMA i Organizacijskog odbora Vukovarskoga lutkarskog proljeća Zvonko Festini.

'Počeli smo s četiri teatra, a danas ih na Vukovarskome lutkarskom proljeću imamo 17, a njihove će predstave vidjeti više od 30.000 vukovarsko-srijemske djece', rekao je Zvonko Festini.

Na otvorenju je bio i akademik Luko Paljetak, kojemu će večeras u Hrvatskome domu u Vukovaru biti uručena Povelja za životno djelo Hrvatskoga centra UNIMA i Vukovarskoga lutkarskog proljeća, a tu će povelju dobiti i glumac Zagrebačkog kazališta lutaka Pero Jurčić.

Ove godine na Vukovarskome lutkarskom proljeću sudjeluju Kazalište lutaka iz Zadra, koje je i počasni domaćin, Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Hrvatsko kazalište iz Pečuha (Mađarska), splitska kazališta "Licem u lice" i Gradsko kazalište lutaka, Gradsko kazalište iz Siska, Lutkarska scena Ivane Brlić-Mažuranić i Dječje kazalište Ivane Brlić-Mažuranić iz Slavonskoga Broda.

Na Proljeću sudjeluju i Lutkarsko kazalište iz Mostara (BiH), zatim zagrebačka kazališta Dječje kazalište Tvornica Lutaka, Zagrebačko kazalište lutaka, Malo kazalište lutaka LET, Tigar Teatar i Kazalište Maštaonica te ALK Lutonjica Toporko iz Samobora i Kazalište Virovitica.

Osim u Vukovaru, predstave će se izvoditi i u Vinkovcima, Županji i Iloku te u trinaest vukovarsko-srijemskih općina.

Najavljene su i likovne radionice, radionica izrade lutaka s temom predstave te seminar za odgajatelje, učitelje i nastavnike u osnovnim i stručnim školama o izradi lutaka od drveta.