OTVORENA IZLOŽBA

Počeli 5. Rabuzinovi dani u Novom Marofu

27.03.2021 u 00:07

Bionic
Reading

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u petak je otvorena izložba „Jedinstvena Rabuzinova umjetnost iz Zbirke Vladimira Malogorskog“, čime su počeli 5. Rabuzinovi dani

Ta se kulturna manifestacija organizira kao podsjetnik na stvaralaštvo svjetski priznatog likovnog umjetnika Ivana Rabuzina, rođenog prije stotinu godina u Ključu pokraj Novog Marofa.

Do 30. travnja, u prostoru Kulturnog centra koji nosi umjetnikovo ime, moći će se pogledati 30-ak djela iz zbirke koja je nastajala kroz prijateljstvo slikara Ivana Rabuzina i kolekcionara Vladimira Malogorskog. Zbirka tog gospodarstvenika i kolekcionara sadrži više od 1500 originalnih umjetničkih djela sa 130 zastupljenih autora, među njima i više od 70 djela Ivana Rabuzina. Cjelokupnu kolekciju 2001. poklonio je Gradu Varaždinu.

Iako ga mnogi stavljaju samo u naivu, Rabuzin je prvenstveno bio svoj, naglasio je Malogorski.

„Mi kolekcionari gledamo kamo bi pasalo umjetničko djelo. Kad dođete pred Rabuzinovu sliku, nema prostora u koji ne bi pasala - moderni, klasični, poslovni objekt. Njegove su slike tople i daju ljudima veselje, užitak i radost“, rekao je kolekcionar. Ivan Rabuzin održao je više stotina samostalnih i skupnih izložbi širom svijeta, a njegove slike - ulja na platnu, grafike, akvareli - nalaze se u brojnim muzejima, kolekcijama i galerijama. U Japanu je, prema predlošku njegove slike, Institut za tekstil izradio veliko kazališno platno za kazalište Takarazuka u Tokyu i veliku zidnu tapiseriju za predavaonicu Muzeja moderne umjetnosti u Urawi. Ivan Rabuzin oslikao je porculan za svjetski poznatu tvornicu Rosenthal.

Na otvorenju izložbe bila je i veleposlanica Japana Misako Kaji.

„Prvi put sam u Novom Marofu i dolazeći ovamo vidjela sam kraj koji je Rabuzin stavljao na svoje slike i duboko me dirnulo“, kazala je veleposlanica.

Izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Žarko Tušek naglasivši da se na ovaj način sjećamo velikana hrvatske umjetnosti i hrvatske naive.

„Sjećamo se velikana Hrvatskog zagorja, osobe koja je svojim radom i djelom proslavila Hrvatsku u cijelom svijetu“, rekao je Tušek.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač za Rabuzinove je dane kazao da su promocija i cijelog Rabuzinovog opusa i promocija Novog Marofa.

„Rabuzin ima što pokazati. U ovih pet godina nije nam se još dogodilo da bi morali ponavljati tematiku i slike“, rekao je Jenkač.

Zbog epidemioloških razloga, 5. Rabuzinovi dani nisu održani prošle godine, a ovisno o aktualnoj situaciji program će se odvijati tijekom cijele ove godine.

Predviđena je izložba digitaliziranih razglednica iz fundusa Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, projekcije dokumentarnih filmova i intervjua Ivana Rabuzina, predavanja, likovne radionice, kolonije i šetnja po Rabuzinovim „bregima“.