FRANCOVE ŽRTVE

Počela iskapanje masovne grobnice s Lorcinim tijelom

29.10.2009 u 14:27

Bionic
Reading

Više od 70 godina nakon što je jedan od najvećih španjolskih pjesnika ubijen na početku Španjolskog građanskog rata (1936.-1939.), skupina stručnjaka počela je s iskapanjem masovne grobnice u kojoj, kako se vjeruje, počivaju posmrtni ostaci Federica Garcie Lorce

Skupina predvođena arheolozima čistila je, mjerila i postavljala znakove uoči iskapanja u Alfacaru, blizu Granade na jugu Španjolske, rekli su izvori iz andaluzijske regionalne vlade. Otvaranje ukupno šest masovnih grobnica na toj lokaciji, prema procjeni, trajat će najmanje dva mjeseca.

Vjeruje da su Lorcu ubile paravojne snage lojalne budućem diktatoru Franciscu Francu čiji je pokušaj državnog udara protiv republikanske vlade izazvao građanski rat.

No, nije jasno hoće li ekshumacija razjasniti okolnosti pjesnikove smrti s obzirom da joj se njegovi potomci protive i moguće je da neće željeti da se objave podaci o tome.

Pretpostavlja se da je Lorca strijeljan zbog svojih ljevičarskih uvjerenja, ali moguće zato i što je bio homoseksualac, zajedno s učiteljem Dioscorom Galindom i dvojicom pomagača u borbama s bikovima Franciscom Galadijem i Joaquinom Artcollasom. U Lorcinoj grobnici mogla bi biti još dva tijela.

Otvaranje grobnica u Alfacaru slijedilo je nakon šestogodišnje pravne i administrativne nadležnosti nad Lorcinim slučajem. Naposljetku je andaluzijska regionalna vlada odobrila iskapanje na zahtjev obitelji žrtava koje leže s Lorcom.

Lorcina se obitelj tome protivi jer smatra da bi ga novi pokop izdvojio iz anonimnih žrtava građanskog rata. Povjesničari, pak, tvrde da bez eksumacije nikada neće biti poznate okolnosti njegove smrti.

Mnogi ljudi s druge strane smatraju šokantnim da najcjenjeniji španjolski moderni pjesnik, čiji se stihovi čitaju diljem svijeta, i glavni simbol Francove represije leži u neoznačenoj masovnoj grobnici.

Lorcina obitelj je oklijevajući dala svoje DNK uzorke kako bi se identificirale njegove kosti, ali možda neće dopustiti da se otkrića javno objave, iako mnogi promatrači smatraju da će ih jako teško biti održati tajnom.

Ekshumacija je već izazvala veliku medijsku pozornost, što je mjesne vlasti nagnalo da mjesto iskapanja u krugu od 200 metara pokriju šatorom i stave pod stalnu stražu. Stručnjacima koji će raditi na iskapanju zabranjeno je i korištenje mobitela.

Iskopane kosti bit će poslane na analizu na sveučilište u Granadi.

Oko 120 tisuća republikanskih žrtava građanskog rata i dalje leži u masovnim grobnicama diljem Španjolske.