NEPRAVEDNA RASPODJELA

Plesači prosvjedovali zbog smanjenja sredstava za 2010.

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2010 15:28
  • Objavljeno 22.02.2010 u 15:15
prosvjed plesači gradski ured

prosvjed plesači gradski ured

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Nezadovoljni smanjenjem sredstava iz gradskog proračuna za 2010. godinu, oko stotinu plesnih umjetnika prosvjedovalo je danas ispred zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport

Plesači i koreografi upozorili su na 'nepravednu raspodjelu sredstava' u odnosu na ostale kazališne djelatnosti, nakon čega je njihove predstavnike primio pročelnik Ureda Ivica Lovrić

Damir Krajac/CROPIX

Damir Krajac/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Snježana Abramović Milković, predsjednica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, rekla je nakon sastanka da nije optimistična, jer, kako im je objašnjeno, Gradski ured za kulturu nema zakonske ovlasti mijenjati financiranje ustanova, a odluku o rezanju sredstava donijela je zagrebačka Gradska skupština.

Nezavisnoj kulturi, kojoj pripada plesna djelatnost, sredstva su u prosjeku smanjena za oko 17 posto, a, primjerice, javnim gradskim kazalištima osam posto i HNK-u 4,8 posto.

Ako se ide u racionalizaciju prvo se treba krenuti od javnih gradskih institucija gdje se sredstva troše neracionalno, a ne da je ples, koji i s malim sredstvima postiže vrhunske rezultate, najveća žrtva recesijskog rezanja gradskog proračuna, istaknula je.

Ocijenila je da plesna branša neće opstati u uvjetima kada plesači iz programskih sredstava plaćaju najam prostora i organizaciju rada, a u pitanju je i rad nedavno otvorenog Zagrebačkog plesnog centra.

Vladimir Stojsavljević, savjetnik pročelnika drži netočnim da je novac nepravedno raspodijeljen, jer, istaknuo je, sredstva se umjetničkim produkcijama ne mogu linearno skidati i ne može se očekivati da se nezavisna scena i gradske ustanove jednako tretiraju.

Dodao je da su prosvjednici, što se tiče pitanja statusa, došli na pogrešnu adresu, no da će Ured i dalje pokušati pregovarati s gradskim kazalištima kako u njihovim prostorima plesači više ne bi trebali plaćati termine za vježbe.

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS obuhvaćaju većinu profesionalnih plesnih umjetnika u Hrvatskoj, njih više od dvije stotine, među kojima su izvođači, koreografi i plesni pedagozi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi