PROSVJED PROTIV SPAJANJA

Plesači blokirali Ilicu jer im žele oduzeti autonomiju

18.05.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Prosvjedujući protiv odluke da se Zagrebački plesni centar (ZPC) pripoji Zagrebačkom kazalištu mladih, plesni umjetnici u srijedu su nakratko zaustavili tramvajski promet ispred svojih prostora u Ilici 10, raširivši transparent s natpisom "Autonomija plesu".

Prosvjednici, kojih je prema procjenama bilo gotovo stotinu, usprotivili su se odluci koja bi u konačnici, kako ističu, ukinula jedino mjesto u Hrvatskoj koje sustavno podupire domaću plesnu scenu.

"Plesna umjetnost nakon stotinu godina tradicije zaslužuje imati svoju autonomiju. Svaka umjetnička grana ima svoju ustanovu, neke i više njih, pa se pitamo koji je razlog da se plesu ukine jedina ustanovu koju ima", rekla je plesna umjetnica Ana Kreitmeyer

Na tvrdnje kako je razlog takvoj odluci neadekvatno upravljanje prostorom i racionalizacija poslovanja, Kreitmeyer kaže kako su se troškovi nagomilali jer Zagrebačkom plesnom centru u startu nije dano dovoljno za hladni pogon.

"Plesna scena je još od 2005. upozoravala da model financiranja od samog osnutka nije bio adekvatan, održiv niti pravno reguliran", napomenula je.

Podsjetila je kako su u ZPC-u bila zaposlena tri čovjeka dok, primjerice, u bečkom plesnom centru Tanzquartier 40 zaposlenih opslužuje infrastrukturu i proizvodnju plesa.

Plesni umjetnici ne vjeruju da tim pripajanjem ples neće biti zakinut jer, napominju, iz izjava gradonačelnika Milana Bandića i ravnateljice ZKM-a Snježane Abramović Milković, koja dolazi iz plesne branše i naklonjena joj je, no ne zna se što će se dogoditi istekom njezina mandata, se ne može utvrditi kojim će se pravnim aktima i procedurama osigurati nastavak prvobitne namjene prostora za ples.

"Tekst se odnosi na ZKM, prostor mu se dodjeluje u svrhu njegovih obrazovnih događanja, dakle oni odlučuju, a nigdje se ne spominje ples", napomenula je plesna umjetnica Maja Drobac. "Bojimo se da će ples lagano nestati kao umjetnost, jer mi nemamo gdje drugdje pokazati svoje radove", dodala je.

S ciljem osnivanja javne ustanove za ples pokrenuli su peticiju i 25. svibnja će sazvati plenum, te pozivaju sve zainteresirane građane da ih podupru u aktivnostima koje mogu pratiti na Facebook stranici "Autonomija plesu".

Podsjećaju kako je ZPC na mjestu bivšeg kina Lika izgrađen kao prvi objekt u Hrvatskoj za potrebe plesne struke, u čiju je obnovu i opremu koji je od 2005. do otvaranja, 2009. godine, uloženo 36 milijuna kuna iz zagrebačkog proračuna. Prostor je tada dan na upravljanje Hrvatskom institutu za pokret i ples zaduženom za osmišljavanje programa.