BIOGRAFIJA HITA 'DANCING IN THE STREET'

Pjesma koja je postala himna promjena

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 20.07.2013 14:20
  • Objavljeno 20.07.2013 u 12:00
28. Tjedan suvremenog plesa

28. Tjedan suvremenog plesa

Izvor: tportal.hr / Autor: www.plesnascena.hr

Publicistička knjiga 'Ready for a Brand New Beat' Marka Kurlanskog, u izdanju Riverhead Books, posvećena je analizi društvenog utjecaja glazbenog hita 'Dancing in the Street', koji je i obilježio karijeru njegova izvođača, vokalnog trojca Marta & The Vandellas

Suštinsko pitanje kojim se publicist Mark Kurlansky bavi u svojoj novoj knjizi glasi – može li pjesma promijeniti svijet? U ovom konkretnom slučaju to je rhythm and blues pjesma 'Dancing in the Street' od Marta & The Vandellas, koja je u prvoj polovici šezdesetih godina postala jedan od najvećih glazbenih hitova, ali i izrazila tadašnji Zeitgeist u kojemu su se prelamali rat u Vijetnamu, borba Afroamerikanaca za ravnopravnost, buđenje feminističkog pokreta, seksualna revolucija i još mnogo toga.

Kako u prvom dijelu knjige 'Ready for a Brand New Beat' objašnja Kurlansky, 'Dancing in the Street' je objavljena u ljeto 1964. te je ubrzo postala jedan od najvećih hitova legendarne muzičke kuće Motown iz Detroita. Iako se u pjesmi nisu mogli iščitati konkretni politički stavovi, ona je ubrzo prigrljena od strane aktivista za prava crnaca i ubrzo su je počeli puštati prije govora kako bi se publika nabrijala. Ideja plesanja na ulici je u sebi imala nešto revolucionarno, što autor pokazuje kroz analizu stihova pjesme u jednom od nadahnutijih dijelova cijele knjige.

Zanimljivo je da Martha Reeves, bez čijeg glasa ne bi bilo 'Dancing in the Street', isprva uopće nije razumjela politički podtekst ovog hita, kao i da je bila iznenađena kada je dobio toliku političku težinu. Mark Kurlansky 'nudi fascinantan pogled u ostavštinu jedne pjesme', napisao je New York Times u kritici 'Ready for a Brand New Beat'.

'Dancing in the Street' Martha & The Vandellas

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!