PRAVO NA PROFESIJU

Pisci nedopustivim smatraju rezanje kulturnog budžeta

12.01.2012 u 15:56

Bionic
Reading

U izjavi za medije koju je Hrvatsko društvo pisaca poslalo u ime inicijative Pravo na profesiju upozorava se da su budžetski rezovi u kulturi 'nedopustiv korak unatrag'

Pravo na profesiju, inicijativa koju je prošle godine pokrenuo pisac i kritičar Robert Perišić, oglasila se u povodu vijesti da će budžet za kulturu biti srezan u novom proračunu vladajuće Kukuriku koalicije. 'Udio koji se iz državnog proračuna do sada izdvajao za kulturu jest, nadamo se, najniža točka tretmana kulture u Hrvatskoj', ističu iz Prava na profesiju, donoseći i usporedbu s drugim tzv. tranzicijskim zemljama koje se nalaze u sličnom položaju kao Hrvatska.

Primjerice, Slovenci za kulturu tradicionalno odvajaju oko dva posto, Mađari i Bugari 1,5 posto, a Estonci preko tri posto svojih proračuna. U Hrvatskoj je to tek 0,8 posto, što Pravo na profesiju opisuje 'poražavajućim'.

Stoga se poziva novu Vladu i ministricu kulture Andreu Zlatar na 'povećanje tog udjela, dok bi svako eventualno smanjenje bilo smatrano nedopustivim korakom unatrag'.

Pravo na profesiju također poziva na dostojan tretman znanosti i obrazovanja te se apsolutno zalaže za besplatno obrazovanje, dostupno svim slojevima društva.