SUDAR SVJETOVA U LJUBLJANI

Kaos na otvorenju Centra Rog: Specijalci suzavcem na prosvjednike, dvoje završilo na hitnoj

27.10.2023 u 17:16

Bionic
Reading

U prostoru nekadašnje tvornice bicikala Rog u Ljubljani, u kojem su godinama živjeli i stvarali pripadnici nezavisne kulturne zajednice, u četvrtak navečer otvoren je Centar Rog, za čiju je izgradnju Ljubljana izdvojila 27 milijuna eura. Skvoteri koji su iseljeni iz Roga otvorenje su popratili burnim prosvjedom, a specijalna policija rastjerala ih je suzavcem

Centar Rog godinama je bio okupljalište kulturnih djelatnika, prije svega iz područja alternativne kulture, koji su u tom ogromnom prostoru u širem centru Ljubljane nerijetko i živjeli te stvarali razne vrste umjetnosti. Skvotanje, kako se ovaj životni stil naziva, nije neuobičajeno u većim europskim gradovima, no gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, poznat po ulupavanju izdašnih suma gradskog novca u projekte na kojima zarađuju poslovnjaci iz njegova kruga, imao je druge planove. Stoga je oko 200 kulturnjaka jednostavno iselio, obećavši da će novi, 'još ljepši i još stariji' Rog moći udomiti njih čak 500. Ovo obećanje nije ispunio, no zato je u sudskom postupku medijacije prognanim kulturnjacima ponudio 600 kvadratnih metara prostora u sklopu novog kulturnog centra, što su oni odbili.

Iseljeni kulturnjaci, uz podršku dva nacionalna kulturna sindikata, u međuvremenu su se organizirali u 'Skupštinu nekorisnika Roga' i u najavi prosvjeda istaknuli da izgradnja Centra Rog neće uroditi poticanjem kreativnosti, već gentrifikacijom. Ističu da su pri dodjeli prostora odabrani 'bogatiji ponuđači', a prednost su imali ponuđači 'iz užeg kruga gradonačelnika Jankovića i uprave Javne ustanove Centar Rog', koju je 2021. osnovala gradska uprava.

  • +52
Prosvjedi i uhićenja na otvorenju Centra Rog u Ljubljani Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL /F.A. BO

Ovaj sudar svjetova kulminirao je u četvrtak navečer, kad je između 500 i 700 prosvjednika došlo pred zgradu Centra Rog na skup nazvan 'Taj Rog je malo velik za prostor oko njega, zar ne?', po rečenici ljubljanskog gradonačelnika izgovorenoj kad se odlučivalo o prenamjeni. Na prosvjed su došli s bubnjevima i transparentima poput 'Javni prostor, privatna zabava' ili 'Tajno otvaranje, javno oslobođenje', koji komentira činjenicu da je otvorenje zatvoreno za javnost.

Nakon dva sata bučnog prosvjeda provalili su u Centar i zauzeli stubište, no zaštitari su zatvorili vrata. Ubrzo ih je okružila specijalna policija, tukla pendrecima i koristila suzavac, a dvoje prosvjednika nakon policijske intervencije završio je na hitnoj pomoći, javio je javni servis RTVSlo. Jednog od prosvjednika policija je izdvojila iz gomile i privela ga u postaju, a jedan je ostao bez zraka uslijed policijske intervencije, tvrde aktivisti.

'Želimo jasno reći da smo protiv politike grada. Ne samo u okviru novog Centra Rog, već zadnjih 17 godina, jer se prednost i privilegije daju kapitalu naspram javnog prostora, protiv ljudi. To je katastrofalna socijalna, kulturna, prometna i urbana politika koja je ukrala grad od njegovih stanovnika', rekao je jedan od prosvjednika za javni radio.

Gradonačelnik Janković u svojem je govoru prosvjed nazvao 'znakom nepoštovanja'. Naglasio je da su s nekim bivšim stanarima Roga dogovorili alternativne prostore, a onima s kojima su bili u sudskom sporu u postupku mirenja ponuđeno je besplatno 600 četvornih metara prostora u Centru Rog, što su oni odbili.

Ravnateljica Centra Rog Renata Zamida rekla je da se on otvara točno stotinu godina od prvog pokretanja proizvodnje u tim prostorima. Prvo je to bila kožara, a nakon Drugog svjetskog rata proizvodili su se pisaći strojevi i bicikli. Centar Rog zadržao je funkciju tvornice kao proizvodnog prostora s devet društvenih radionica, koje su srce ove kuće, namijenjenih svima koji stvaraju uporabne predmete. Tu je i kuća s novim staklenim aneksom i javnom knjižnicom, koja otvara prostor za sve i dostupna je za druženje i rad, dodala je Zamida.

  • +9
Otvorenje Centra Rog u Ljubljani Izvor: Pixsell / Autor: Ziga Zivulovic jr./PIXSELL/F.A.

Objekt ima devet proizvodnih laboratorija u prizemlju, u kojima će moći nastajati proizvodi od tekstila, stakla i drva po principu uradi sam. Pet stambenih i radnih prostora na najvišem katu služit će za boravak i rad stranih gostiju iz ciljanih područja Centra Rog. U prizemlju će se nalaziti i šest manjih trgovina, u kojima će se, osim proizvoda domaćih kreativaca, moći kupiti neki od proizvoda nastalih u samom centru.

Knjižnica Rog iz mreže Gradske knjižnice Ljubljana na gotovo 300 četvornih metara ponudit će 18.000 jedinica knjižnične građe - beletristiku, stručnu građu i serijske publikacije iz područja kreacije i kreativnih industrija.

Na drugom i trećem katu na raspolaganju je 19 radnih ateljea za pojedince i kolektive koji rade u područjima kao što su urbano rukotvorstvo i obrtništvo, produkt i modni dizajn, arhitektura i inženjerstvo te primijenjena umjetnost, stoji na web stranici tog centra.

Inače, u srijedu je u dvorištu tvornice otkriven i spomenik izbrisanima - građanima Slovenije koji su ranih devedesetih natjerani da promijene prezime na način da umjesto slovom Ć završava sa Č. Autori idejnog rješenja spomenika u obliku slova Ć su Vuk Ćosić, Aleksandar Vujović i Irena Woelle.