O DON QUIJOTEU 21. STOLJEĆA

Pisac i aktivist Tariq Ali gost sljedećeg Filozofskog teatra

11.11.2015 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon prvog ovosezonskog izdanja u sklopu kojeg je gostovala engleska glumica, aktivistica i humanitarka Vanessa Redgrave, novo izdanje Filzofskog teatra održat će se u petak, 27. studenoga u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U goste stiže poznati britansko-pakistanski pisac, povjesničar i aktivist Tariq Ali

Nepisano je pravilo da morate odabrati između Rolling Stonesa ili Beatlesa, ne može i jedno i drugo. Najnoviji gost Filozofskog teatra, poznati britansko-pakistanski pisac, povjesničar i aktivist Tariq Ali nije imao tu dilemu budući da su mu i Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovim neumornim aktivizmom i borbom za bolji svijet, posvetili pjesme 'Street Fighting Man' i 'Power to the People'.

Ono što povezuje prvu gošću nove sezone Filozofskog teatra, proslavljenu glumicu Vanessu Redgrave, i najnovijega gosta koji će u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu nastupiti 27. studenoga, jest to da su zajedno, rukom pod ruku, na londonskim ulicama prosvjedovali protiv rata u Vijetnamu.

Tariq Ali, rodom iz Pakistana, studirao je političke znanosti, filozofiju i ekonomiju na Sveučilištu u Oxfordu, a osim po oštrim i kritičkim javnim stavovima, bilo da se radi o grčkoj krizi ili vojnim intervencijama SAD-a, aktivan je i kao urednik kultnog časopisa New Left Review i izdavačke kuće Verso. Objavio je više od tridesetak knjiga, od kojih su na hrvatski prevedene 'Sukob fundamentalizama' (2010.) i 'Obamin sindrom' (2011.), u Srbiji je izašla serija romana tzv. islamski kvintet, a nedavno mu je u izdanju sarajevskoga MESS-a izašao i dramski tekst 'Nove pustolovine Don Quijotea'

Tariq Ali poznat je i rado viđen gost u Hrvatskoj, dobro upućen u prilike na Balkanu, u posljednjih nekoliko godina gostovao je u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Podgorici, a proveo je čak i mjesec dana na otoku Visu gdje je pisao scenarij za film koji čeka holivudsko uprizorenje.

Nakon nekoliko godina izbivanja, Tariq Ali ponovno se vraća u Zagreb, ali ovaj put u ulozi dramskoga pisca, pa će okosnica Filozofskog teatra biti upravo njegov Don Quijote. Uz izvedbu odabranih odlomaka iz  drame, hrvatska će publika premijerno imati priliku čuti i zamisliti što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.

U razgovoru s domaćinom i voditeljem Filozofskog teatra filozofom Srećkom Horvatom, Tariq Ali će se osvrnuti na svoj najnoviji dramski tekst i na recentne fenomene, od eurokrize do uspjeha Jeremyja Corbina.