hrvatski glazbeni zavod

Pijanistička zvijezda Vyacheslav Gryaznov nastupa na devetom Diapason festivalu

18.11.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Deveti Diapason festival, glazbeno događanje koje okuplja ponajbolje hrvatske klasične pijaniste, održat će se od 20. do 22. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavodu, a niz od tri koncerta zaključit će prvo gostovanje u Hrvatskoj svjetske pijanističke zvijezde, Rusa Vyacheslava Gryaznova

Festival koji pomno odabranim programom nudi iznimno slušljive evergrine najvećih klasičnih skladatelja za širok krug publike, Diapason festival u svojoj devetoj godini održavanja posvećen je jednom od najljepših i najvoljenijih instrumenata - klaviru, stoji u najavi.

Otvorit će ga 20. studenoga istaknuti glazbeni duo vezan i profesionalnim i privatnim sponama, Zrinka Ivančić-Cikojević koja se profilira kao jedna od najdarovitijih glazbenica mlađe generacije, ujedno i laureatkinja brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, te donedavni ravnatelj Muzičke akademije u Zagrebu, cijenjeni pijanist Dalibor Cikojević.

Zajedno će svirati Brahmsa, Poulenca i Milhauda, te kao posebnu poslasticu, djelo Borisa Papandopula s predigrom, njegovu lepršavu i mističnu plesnu suitu za dva klavira o horoskopskim znakovima.

Drugu večer festivala u programu je koncert jedne od najhvaljenijih i najnagrađivanijih hrvatskih pijanistica, mlade i uspješne Mije Miljković Đuzel, koja je dosad ostvarila cijeli niz zapaženih solističkih nastupa s renomiranim orkestrima diljem Europe i svijeta, kao i nebrojene nastupe s ponajboljim hrvatskim i inozemnim glazbenicima.

'Sugestivnom igrom crno-bijelih tipki i nadahnutom umjetničkom interpretacijom izvodit će Mozartove i Beethovenove sonate vječnoga sjaja, izbor iz djela B. Šipuša te kao šećer na kraju, nezaboravna Chopinova nokturna', stoji u najavi.

Uz predvodnike domaće scene, 9. Diapason festival u Hrvatsku prvi put dovodi i pijanističko ime svjetskoga glasa, pa će tako festival u petak 22. studenoga zatvoriti koncert svjetske pijanističke zvijezde, Rusa Vyacheslava Gryaznova.

Gryaznov je diplomirao s počastima na Moskovskom konzervatoriju, kasnije i na slavnom američkom Yaleu, a trenutačno je toliko tražen da samo u jednoj godini nastupa na najvećim pozornicama u više od 20 zemalja širom svijeta, ističe se u najavi.

Taj svestrani umjetnik svjetsku je slavu stekao bravuroznim izvedbama Chopinovih etida i Bachovih suita, kao i autorskim, fascinantnim aranžmanima poznatih djela klasične glazbe, koji su požnjeli kritičarke lovorike, kao i unosan izdavački ugovor s njemačkim Schott Musicom i poznatim Steinway & Sons, za koje je 2018. objavio nosač zvuka 'Russian Transcriptions'.

Svoje klavirsko umijeće uživo će prvi put predstaviti hrvatskoj publici, a svirat će, između ostalog, bajkoviti Cvjetni valcer iz baleta Orašar P. I. Čajkovskog, Rahmanjinove Romance i Talijansku polku, kao i Borodinov Nokturno za gudački kvartet br. 2.