STIŽU I LUTKARSKI FILMOVI

Pifko i lutke uskoro će ponovno vladati Zagrebom

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 04.09.2015 22:28
  • Objavljeno 04.09.2015 u 21:01
Pifko

Pifko

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

PIF - 48. Međunarodni festival kazališta lutaka održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a u svom službenom programu prikazat će trinaest predstava iz devet zemalja i pružiti publici pregled europskog, domaćeg i regionalnog lutkarstva

Ovogodišnji PIF ravnopravno predstavlja tri različite tendencije u lutkarstvu – repertoarne predstave u kojima se demonstrira vještina tradicionalnog lutkarstva, predstave koje eksperimentiraju i proširuju lutkarsku formu te novi trend europskog kazališta – predstave namijenjene najmlađoj publici koja se prvi put susreće s kazalištem. Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će 'PIF pokazati čudo oživljene materije i snagu kazališta animacije u kojem je animirano ama baš sve, a istančanijim dušama možda ukazati na jedinstvo čovjeka, lutke, trave i kamena'.

PIF će tradicionalno biti najavljen 12. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, treća izložba dječjih radova 'Lutka, maska, PIF!' (od 11.9. u EtnoArt Galeriji) i niz predstava na otvorenom.

Scena iz lutkarske predstave 'Tutu' PIF

Scena iz lutkarske predstave 'Tutu' PIF

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

Festival će biti otvoren predstavom 'Tutu' nizozemskog kazališta Lichtbende, koja će nas odvesti u dvadesete godine prošlog stoljeća osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo. 'Tutu' je prije svega gozba za oči i uši, ali i putovanje kroz povijest društvenih i umjetničkih plesova u turbulentnom razdoblju između dva svjetska rata koja će oduševiti publiku svih uzrasta i prizvati u sjećanje razdoblje najranije filmske produkcije.

Uspješna suradnja PIF-a i Umjetničke akademije u Osijeku nastavlja se i ove godine, kad ćemo po prvi put moći vidjeti njihovu predstavu u službenoj konkurenciji festivala. Pod mentorstvom Maje Lučić i u režiji Tamare Kučinović, UOAS će nam predstaviti svoju viziju Šimunovićeve 'Duge', koja je od selektora festivala prepoznata kao predstava koja može ravnopravno konkurirati i profesionalnim produkcijama. UAOS će nam se predstaviti i u popratnom programu I to je PIF... s čak četiri predstave ('O Tolstoju i lavovima i pustim otocima', 'Kuma smrt', 'Zlatokosa' i 'Mjesečina') u kojima će predstaviti šarolike mogućnosti lutkarskog izraza i vještinu animacije kao zalog u bolje lutkarsko sutra.

Scena iz lutkarske predstave 'Duga' PIF

Scena iz lutkarske predstave 'Duga' PIF

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

Novina ovogodišnjeg programa je filmski program ovogodišnjeg PIF-a, u sklopu kojeg će biti prikazan niz lutkarskih filmova, među kojima su i kultni filmovi studija Aardman o 'Wallaceu i Gromitu', ali i popularna televizijska serija Radio Televizije Novi Sad 'Lutkomendija', čije je prikazivanje posvećeno autoru ovog regionalnog Muppet Showa, nedavno preminulom Milivoju Radakoviću.

Ulaznice za 48. PIF možete kupiti u pretprodaji 10. i 11. rujna u KUC-u Travno. Nakon 14. rujna moći ćete ih kupiti i na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave. Ulaznice za predstave bit će dostupne i putem internetske stranice www.pif.hr, na kojoj možete pronaći i cjelokupan program festivala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!