idealne za božićno darivanje

Petrine knjige predstavljaju četiri iznimna noviteta iz Biblioteke Irida

13.12.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Petrine knjige s veseljem predstavljaju četiri iznimna noviteta iz Biblioteke Irida, idealna za božićno darivanje i uživanje tijekom zimskih večeri. Svaka knjiga nosi svoju jedinstvenu priču s nevjerojatnim likovima i zanimljivim temama

Izdvajaju Posljednju kraljicu Chitre Banerjee Divakaruni, američke spisateljice rođene u Indiji; roman Unuka Bernharda Schlinka, autora slavnog romana Žena kojoj sam čitao čija je i filmska verzija doživjela golem globalni uspjeh.

Tu su i Sitna zadovoljstva britanske spisateljice Clare Chambers – sentimentalna meditacija koja otkriva krhke trenutaka sreće, te roman Primi moju ruku američke spisateljice Dolen Perkins-Valdez, nadahnut stvarnim događajima koji su potresli Sjedinjene Države 70-ih godina prošlog stoljeća.

Primi moju ruku – Dolen Perkins-Valdez Roman Primi moju ruku autorice Dolen Perkins-Valdez temelji se na stvarnim događajima koji su potresli Sjedinjene Države 70-ih godina prošlog stoljeća. Priča smještena u postsegregacijsku Alabamu prati mladu medicinsku sestru Civil Townsend koja se suočava s užasnom nepravdom prema svojim maloljetnim pacijenticama. Njezin novi posao vodi je do jedne disfunkcionalne obitelji i neočekivanog otkrića – šokantnog saznanja o događajima koji će obilježiti i njezin život. Dolen Perkins-Valdez, autorica bestselera poput Wench i Balm, predstavlja izvanrednu priču koja ne samo da otkriva nepravdu, već i naglašava važnost sjećanja na prošlost ne bismo li izbjegli njezino ponavljanje. Kroz iznenađujuće likove i emotivnu dubinu, Perkins-Valdez donosi književni dragulj koji potiče na razmišljanje o društvenim vrijednostima i borbi za pravdu.

Unuka – Bernhard Schlink Unuka Bernharda Schlinka, autora slavnog romana Žena kojoj sam čitao, iznosi potresnu priču o sukobu generacija u Istočnom Berlinu. U ljeto 1864. godine zaljubljuju se studentica iz Istočnog Berlina i student iz Zapadnog Berlina. On joj pomaže pobjeći u Zapadni Berlin. Tek nakon njezine smrti sedamdesetogodišnjak otkriva ono što mu je žena prešućivala cijeli život. Kaspar odlučuje napraviti ono što je Birgit toliko priželjkivala ali za to nije smogla snage, a ta potraga, koja ga vodi u ruralnu zajednicu neonacista, pretvara se u putovanje u prošlost i suočavanje s ranama i ožiljcima koje su na ljudima ostavile Njemačka Demokratska Republika, pad Berlinskog zida te prilagođavanje Istočne Njemačke Zapadnoj. Schlink vješto plete priču koja istražuje ljubav, tajne i izazove života u različitim vremenima i okruženjima. Bernhard Schlink, umirovljeni profesor prava i pisac, najpoznatiji je po međunarodnom uspjehu romana Žena kojoj sam čitao. Njegova pažljivo konstruirana proza otkriva paradokse ljubavi, prošlosti i vremena te istražuje duboke ljudske emocije.

Sitna zadovoljstva – Clare Chambers Clare Chambers, britanska spisateljica, donosi nam roman Sitna zadovoljstva smješten u predgrađe jugoistočnog Londona 1957. godine. Jean Swinney, novinarka uhvaćena u zamku dužnosti, suočava se s neočekivanim zadatkom istraživanja tvrdnje mlade žene da je rodila kao djevica. Kroz ovu neočekivanu priču, Chambers istražuje živote malih ljudi, ljubav i usamljenost, duhovitost i očaj obavijene neočekivanim misterijem. Clare Chambers, nakon deset godina stanke, vraća se s ovim elegantnim, zabavnim i dirljivim romanom. Njezin senzibilitet, usporediv s velikanima poput Barbare Pym i Philipa Larkina, oživljava svakodnevne likove i situacije na način koji istovremeno zadivljuje i dira čitatelje.

Posljednja kraljica – Chitra Banerjee Divakaruni Roman Posljednja kraljica američke spisateljice rođene u Indiji, Chitre Banerjee Divakaruni, predstavlja fascinantnu životnu priču Jindan, posljednje kraljice indijskih Sikha. Ova epska priča temeljena na stvarnim događajima prati život Jindan, koja se uzdiže iz puka do dvora te postaje moćna vladarica suočena s prijetnjama Britanskog imperija. Divakaruni majstorski pripovijeda priču o hrabrosti, ljubavi, odanosti i borbi za naslijeđe. Chitra Banerjee Divakaruni, nagrađivana spisateljica i pjesnikinja, rođena je u Indiji, a njezini radovi istražuju život u Indiji, useljeništvo, povijest i mit. Njezina sposobnost stvaranja živopisnih svjetova i snažnih likova čini je iznimno važnom autoricom koja donosi duboke uvide u ljudsku prirodu i povijest. Posljednja kraljica postaje ne samo priča o prošlosti već i inspiracija za suvremeno doba. Naslovi Biblioteke Irida unutar svojih korica nose majstorsku naraciju koja nudi fascinantno putovanje i neponovljiv doživljaj. Ukratko, pred vama su idealni božićni darovi za sve ljubiteljice i ljubitelje dobroga štiva.