18. prosinca

ŽFF predstavlja AWAZ: Dokumentarni film o izbjegličkim rutama

15.12.2023 u 18:40

Bionic
Reading

Ženski filmski festival (ŽFF) 18. prosinca obilježit će Međunarodni dan migranata projekcijom dokumentarnog filma AWAZ u Centru mladih Ribnjak. Park Ribnjak 1 s početkom u 19:30 sati

AWAZ je film arhitektice i kustosice Ane Dane Beroš i videoumjetnika i dokumentarista Matije Kralja, koji su dvije godine dokumentirali (de)konstrukciju tzv. balkanskih ruta - od tranzicijskog centra Dobova na slovensko-hrvatskoj granici, preko makedonsko-grčke granice i neformalnih izbjegličkih kampova u Grčkoj, navodi se u najavi.

Film razotkriva sustavno stvaranje i evakuaciju izbjegličkih koridora i kampova od strane vlade u procesu tzv. izbjegličke krize, te nevidljivost izbjeglica na otoku Lezbosu. Prije filma je tribina na kojoj će sudjelovati autori filma Ana Dana Beroš i Matija Kralj te Isusovac pater Tvrtko Barun, novinarka Maja Sever i edukatorica, aktivistkinja, graditeljica zajednice Cyrille Cartier. Tribinu će moderirati Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF/OBR-a. Tema tribine je: Izbjeglice – TEMA (Europske unije i Hrvatske).

Projekcija i tribina su besplatne i otvorene za javnost. Iz ŽFF-a pozivaju sve da dođu i aktivno sudjeluju u razvoju teme te podrže rad autora/ica, sudionika/ica i festivala čiji je cilj educirati, informirati i stvarati bolji svijet kroz umjetnost.