18. IZDANJE

Peti dan Zagreb Film Festivala 2020: Slalom, Undine i Dani koji dolaze

11.11.2020 u 21:00

Bionic
Reading

Glavni program 18. Zagreb Film Festivala od četvrtka do petka donosi napetu priču o odrastanju i emancipaciji Slalom francuske redateljice Charlène Favier, u program Ponovno s nama vraćaju se Ritesh Batra s filmom Fotografija te Carlos Marques-Marcet s naslovom Dani koji dolaze, dok u programu Velikih 5 gledamo Undine, novo ostvarenje Christiana Petzolda

Svi filmovi na rasporedu su od četvrtka, 12. studenog u 18 sati do petka, 13. studenog u 18 sati i prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koji se mogu gledati na adresi www.croatian.film, stoji u priopćenju.

Glavni program dugometražnog filma nastavlja se filmom Slalom, pričom o talentiranoj petnaestogodišnjoj skijašici koja se suočava s neprimjerenim pristupom svog trenera. Hvatajući se ukoštac s temom seksualnog zlostavljanja, redateljica Charlène Favier pripovijeda slojevitu i napetu priču o ženskom odrastanju i emancipaciji, suočavanju s bespomoćnosti i konačnom preuzimanju kontrole. Film je uvršten u službenu selekciju Cannesa 2020.

Na rasporedu programa Ponovno s nama je Fotografija, četvrti film Ritesha Batre, dobitnika Zlatnih kolica za prvijenac Pogrešna dostava (ZFF 2013.). Prateći fiktivnu vezu siromašnog uličnog fotografa s neznankom, Batra je, inspiriran bolivudskim mjuziklima i Shakespeareovim komedijama, donio drukčije viđenje ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije. U ovom programu gledamo i Dane koji dolaze, novi film španjolskog redatelja Carlosa Marques-Marceta, prikazan u Rotterdamu i San Sebastiánu. Autentična je to priča o trudnoći i strahovima od novog života, u kojoj kamera devet mjeseci prati stvarnu trudnoću glavnog glumačkog para.

Undine, posljednji film njemačkog redatelja Christiana Petzolda, starog znanca ZFF-a, na rasporedu je programa Velikih 5. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, urbana mlada povjesničarka zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu, a trenutno je u konkurenciji 'europskih Oscara' u kategoriji najboljeg filma i najbolje glumice.

U programu Kockice, posvećenom domaćem kratkometražnom filmu, na rasporedu su Stanar, novi uradak Borne Zidarića, i U šumi, film debitantice Sare Grgurić. Ponudu međunarodne konkurencije kratkih filmova čine Srna, film mađarskog redatelja Istvána Hevesija, snimljen u hrvatskoj koprodukciji, te Autocesta 65 grčke redateljice Evi Kalogiropoulou, uvršten u ovogodišnju konkurenciju Cannesa.

Nova poslastica za najmlađe na rasporedu je festivala KinoKino. Dvorac litavske redateljice Line Lužytė drama je o odrastanju tinejdžerice Monike, koja želi ostvariti glazbene snove bez obzira na sve prepreke.

U popratnom programu Festivali pod reflektorom gledamo izbor kratkih filmova koji donosi Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). S Human Rights Film Festivala stiže jedan od najuspješnijih balkanskih dokumentarnih uradaka svih vremena. Medena zemlja je uz Veliku nagradu žirija na festivalu Sundance osvojila nominacije za Oscara za najbolji dokumentarac i strani film.

Edukativni program Industrija nastavlja se u četvrtak u 19 sati predavanjem Bobette Buster, kreativne producentice te profesorice praktičnog digitalnog pripovijedanja, koja će analizirati zašto volimo filmove te kako ova umjetnost mijenja svijet.

Izvor: Društvene mreže