SVUDA U SVIJETU

Petak i službeno postao dan za objave novih glazbenih izdanja

10.07.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Petak je od danas i službeno postao zajednički globalni dan objave novih izdanja te će se tako sva nova glazbena izdanja u cijelom svijetu objavljivati na isti dan, posljednji radni dan u tjednu.

Ovu inicijativu pokrenula je Međunarodna organizacija diskografske industrije (IFPI), a Hrvatska diskografska udruga (HDU) u priopćenju ističe da je od samog začetka ideje aktivno uključena u njezinu realizaciju.

Hrvatski diskografi obavili su sve pripreme i s današnjim danom po prvi put objavljuju nova izdanja zajedno s diskografima 45 država svijeta.

U IFPI-u smatraju kako je petak, kao početak vikenda, dan koji najviše odgovara potrošačima i kako se tada najviše obilaze trgovine i kupuje online. Petkom je i najveća aktivnost na socijalnim mrežama što će, ocjenjuju, zasigurno pomoći stvaranju uzbuđenja oko novih izdanja.

"Budući da je danas jedan od primarnih zadataka diskografije i borba protiv piratstva, vjerujemo da će i ova inicijativa tome doprinijeti", istaknuo je član Upravnog odbora HDU-a i direktor "Dancing Beara" Silvije Varga.

Novi albumi u Britaniji i Francuskoj su, primjerice, objavljivani ponedjeljkom, a u SAD-u utorkom. U nekim drugim državama ta ista izdanja izlazila bi par dana ranije što je, naglasio je, ostavljalo prostor za ilegalno skidanje sadržaja, prije nego bi izdanje i službeno izašlo u pojedinim državama.

"Također, pojavila se i bojazan da bi zajedničkim puštanjem u prodaju svih izdanja oštećeni bili manje poznati izvođači jer bi se našli u konkurenciji s velikim imenima. No, upravo suprotno, vjerujemo da će na ovaj način, dok su fanovi u potrazi za najnovijim izdanjem omiljenog benda, profitirati i neki manje poznati koji će biti promovirani u isto vrijeme", zaključio je.