40. GODIŠNJICA

Pet važnih momenata koji su ‘Ratove zvijezda’ učinili ogromnim filmskim hitom

27.05.2017 u 18:28

Bionic
Reading

Prije četrdeset godina u svijetu koji u odnosu na današnji podsjeća na udaljenu galaksiju, u 32 sjevernoameričke kinodvorane pušteni su bez velike reklamne kampanje i očekivanja ‘Ratovi zvijezda’, treći film ne baš poznatog režisera Georgea Lucasa. Ostalo je, kako se to kaže, povijest pa u povodu 40-godišnjice premijere prvog dijela najuspješnijeg filmskog serijala u povijesti kinematografija, koji je zauvijek promijenio i zadatosti komercijalnih filmova i odigrao ključnu ulogu u rađanju koncepta blockbustera, analiziramo što je to Lucasove ‘Ratove zvijezda’ učinilo tako posebnima

‘A long time ago, in a galaxy far, far away…’ riječi su koje u međuvremenu znaju stotine milijuna ljudi diljem svijeta, i to zato što su se pojavile na početku ‘Ratova zvijezda’, filma iz 1977. godine koji je nakon svoje skromne premijere postao nevjerojatan hit i stvorio bezbroj fanatičnih obožavatelja, a Jedi viteze u nekim zemljama svijeta pretvorio u službeno registriranu religiju.

‘Ratovi zvijezda’ su u četiri desetljeća od premijere 25. svibnja 1977. postali neprijeporan pop-kulturni fenomen, o kojem se pišu i doktorske disertacije, što nitko zapravo nije mogao predvidjeti, pa ni George Lucas koji se tek nadao da će njegov film - nakon hermetičnog SF-a ‘THX 1138’ i nostalgične drame ‘Američki grafiti’, uspjeti povratiti svoj neveliki budžet.

Stoga podsjećamo na pet važnih momenata koji su doveli do velikog uspjeha ‘Ratova zvijezda’, čiji se najnoviji nastavak očekuje u kinima krajem ove godine.

Dobro konstruirana priča koja duguje mnogo Kurosawi

Iako George Lucas nije poznat kao vješt pisac dijaloga - Harrison Ford je svoje replike iz scenarija režiseru tijekom snimanja kvalificirao rečenicom ‘George, ti možeš napisati to sranje, ali ga ja ne mogu izgovoriti!’ - ne može se poreći da je napisao izvrsno konstruiran i napet scenarij, čiji narativ s jedne strane nezaustavljivo ide naprijed, a s druge stvara jedan posve novi fikcionalni svijet. Priča ‘Ratova zvijezda’ (podnaslovljenih ‘Nova nada’) zapravo se sastoji od serije potjera u kojima upoznajemo likove različitih karaktera i motiva, čije se putanje spajaju. Lucas je inače bio veliki fan japanskog klasika Akire Kurosawe, čiji je film ‘Skrivena tvrđava’ iz 1958. pripovijedao priču dvojice seljaka koji se u društvu jedne princeze upetljaju u mnogo veću dramu nego što su željeli. Kod Lucasa su dvojica seljaka postali dvojica robota - C-3PO i R2D2 - a princeza je ostala princeza, samo se nije zvala Yuki Akizuki nego Leia.

Revolucionarni specijalni efekti

Mnogi su ‘Ratove zvijezda’ opisali kao svemirsku operu, koja sigurno ne bi bila uvjerljiva ni privukla tako fanatične obožavatelje da su specijalni efekti bili razočaravajući. Standard koji je postavila Kubrickova ‘2001: Odiseja u svemiru’ Lucasovi su ‘Ratovi zvijezda’ nastavili te je Lucas dio svojeg kasnijeg bogatstva koje se mjeri milijardama dolara, zaradio i zahvaljujući osnivanju kompanije za specijalne efekte Industrial Light & Magic. Lucas je u ‘Ratovima zvijezda’ prikazao uvjerljive svemirske brodove i velike bitke, svjetlosne sablje i lasere koji mogu uništiti cijeli planet, a sve to je i danas uvjerljivo i uzbudljivo kao i kada je očarana publika gledala klimaktičnu bitku oko Zvijezde smrti prije 40 godina.

'Ratovi zvijezda' Izvor: Društvene mreže / Autor: George Lucas

Raznolika glumačka ekipa

Lucas možda nije znao pisati dobre dijaloge, ali je bio izvrstan u izboru glumaca koji ih trebaju izgovarati. Napravio je kombinaciju cijenjenih predstavnika starije generacije (Sir Alec Guiness, koji je mrzio što je ostao zapamćen kao Obi-Wan Kenobi, Peter Kushing, Jack Purvis) i novih, dotad nepoznatih lica, poput središnjeg trija koji su činili Mark Hamill kao Luke Skywalker, Carrie Fisher kao princeza Leia i Harrison Ford u ulozi Hana Soloa. Ford je od svih postao najveća zvijezda, između ostaloga jer je uvjerljivo odglumio za politiku nezainteresiranog plaćenika koji se protiv svoje volje upetljava u borbu Dobra i Zla, te na kraju - nakon obaveznih peripetija - bira pravu stranu. No, upečatljive i sada već kanonske likove stvorili su i Anthony Daniels kao brbljavi robot C-3PO, Peter Mayhew skriven u kostimu dlakavog Chewbacce, te kombinacija stasa Davida Prowsea i glasa Jamesa Earla Jonesa koji su zajedno na filmskom platnu stvorili Dartha Vadera.

Legendarni negativac kao tragična figura

Epske naracije loše funkcioniraju ako junaci nemaju dostojne protivnike, a Darth Vader je definitivno bio takav, upisujući se već svojom prvom pojavom u filmu u kremu filmskih negativaca. Skriven iza uglancane crne maske, s karakterističnim disanjem mehaničkih pluća i glasom koji je odjekivao bespućima svemira - iako u svemiru, naravno, nema zvuka - Vader se odmah etablirao kao prijeteća pojava. Njegova beskrupuloznost i nikakva rezerva kada je riječ o uzimanju ljudskih života učinili su ga uvjerljivom personifikacijom Zla, odnosno ‘mračne strane Sile’, no Lucasova genijalnost je bila u tome što je i takvom Vaderu dao dobre i uvjerljive razloge za njegove postupke, koji se u prvom filmu naslućuju u finalnom susretu s Obi-Wanom. Ostarjeli učitelj i njegov odmetnuti i moćniji učenik koji je prešao na stranu zla s jedne strane su predstavljali pripovjedni klišej, no s druge su otvorili narativnu liniju o tome tko se zapravo krije iza crne maske Dartha Vadera, što je postalo još važnije u drugom nastavku ‘Imperij uzvraća udarac’. Mnogi će reći da je prva trilogija ‘Ratova zvijezda’ zapravo priča o Vaderovom iskupljenju i da je on glavni lik, što će u drugoj trilogiji započetoj krajem 1990-ih neupitno i postati.

Film kao sredstvo prodaje igrački

Fanovi ‘Ratova zvijezda’ ne samo da su više puta htjeli gledati svoj omiljeni film na platnu, nego su se htjeli igrati i s igračkama koje su predstavljale ključne likove iz filma. Naime, Lucas je mudro pri dogovoru s filmskim studijem zadržao sva prava kada je riječ o tzv. merchandisingu, te je vjerojatno još više zaradio na igračkama Dartha Vadera, Hana Soloa, nesposobnih stormotroopera i ostalih nego od samih filmova. Na žalost ili na sreću, to je u međuvremenu postala uobičajena praksa filmskih studija, koji filmove koriste i kao velike reklame za sve igračke koje se uz njih prodaju. Povrh toga što igračke predstavljaju veliki izvor zarade, one drže na životu interes obožavatelja do sljedećeg nastavka iz serijala ‘Ratovi zvijezda’, a neki originali se sada čuvaju kao povijesni eksponati i dostižu ako su neoštećeni velike cijene u preprodaji.