MEDIJI U INOZEMSTVU

Zbog snimanja 'Ratova zvijezda' Dubrovnik dobio neviđenu reklamu

17.03.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Snimanje ‘Ratova zvijezda’ u Dubrovniku još jednom je ovaj jadranski turistički biser stavilo u središte pozornosti svjetskih medija i internetske komunikacije. O tome što se događa na setu ‘Ratova zvijezda’ u Dubrovniku skoro svakodnevno izvještavaju brojni mediji, od specijaliziranih filmskih blogova do tabloida Daily Maila, a fotografije sa snimanja masovno se dijele 'world wide webom', što je promocija najpoznatijeg hrvatskog turističkog odredišta koju novac ne može kupiti

‘Now that's a spaceship! Star Wars Episode VIII films on mega-yacht off the coast of Dubrovnik in Croatia... but still no sign of the film's main stars'. Tako glasi naslov u popularnom britanskom tabloidu Daily Mailu posvećen snimanju ‘Ratova zvijezda’ u Dubrovniku, tek jedan od brojnih tekstova u kojima je u naslovu riječ ‘Dubrovnik’.

Ionako poznat grad na jadranskoj obali, koji živi od turizma i vjerojatno je najpoznatiji hrvatski turistički brend, sada je dostigao novi nivo slave i besplatne promocije zahvaljujući tome što je izabran biti kulisa najpoznatije filmske franšize svih vremena. U dubrovačkom Starom gradu snimaju se scene za osmi dio ‘Ratova zvijezda’, a fotografije sa snimanja su vruća roba online. Na webu postoje brojne stranice posvećene snimanju osme epizode, koju fanovi željno iščekuju nakon uspješnog ponovnog lansiranja sage zahvaljujući filmu ‘Sila se budi’ J.J. Abramsa

Snimanje naravno prate i brojni fanovski blogovi, pa nije zapravo iznenađujuće to što je pokrenut blog starwarsdubrovnik.com, na kojemu se objavljuju priče sa snimanja, fotografije sa seta - sve je fasciniralo snimanje na jahti - te reakcije lokalnih umjetnika na snimanje holivudskog megaspektakla ‘Ratovi zvijezda’. Nema sumnje da će nakon ove promocije na Stradunu ljeti biti još veće gužve jer Dubrovnik sada može očekivati i fanatične obožavatelje Lukea Skywalkera i ekipe, da osobno dožive mjesta na kojima su hodali njihovi omiljeni likovi.

‘Pogledajte prve slike sa seta u hrvatskom Dubrovniku’, poziva naslovom njemački filmski portal Moviepilot.de, dodajući da je trenutno ‘Sila u Dubrovniku jaka’. A u sličnom tonu izvještavaju stotine portala diljem svijeta - Dubrovnik je svugdje, pa naravno i na portalu starwarsnet.com, koji donosi prelijepe slike dubrovačke panorame uz one posvećene filmskim setovima.

Naravno, taj se interes manifestira i na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera, na kojima se dijele fotografije sa snimanja, ali i slike dubrovačkih ljepota.