NE PROPUSTITE!

Pet filmova sa ZFF-a nominirani za europskog Oscara

16.11.2015 u 09:30

Bionic
Reading

U završni krug nominacija za prestižne nagrade Europske filmske akademije uvrštena su i tri filma iz ovogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala, koji počinje u subotu, 14. studenog, te dva koje je zagrebačka publika imala prilike pogledati na njegovu prošlogodišnjem izdanju

Za nagradu EFA-e u kategoriji najboljeg filma natječe se islandsko-danski film 'Ovnovi', u režiji Grimura Hakonarsona o dva tvrdoglava brata koje će nakon četrdesetogodišnjeg rata ujediniti zajednička nesreća, a glavni glumci iz tog filma Sigurður Sigurjonsson i Theodor Juliusson bit će na otvorenju Festivala, najavljeno je sa ZFF-a.

U konkurenciji je i 'Mustang' turske redateljice Deniz Gamze Erguven, drama o skandalu koji zauvijek mijenja živote skupine djevojaka, najavljena kao 'daleki filmski rođak' kultnog filma 'Samoubojstva nevinih', a prikazuje se u programu Dani LUX filma.

Mustang

Program 'Velikih 5' donosi 'Mladost', najnovije ostvarenje talijanskog oskarovca Paola Sorrentina, koji u svom drugom filmu na engleskom prati dva stara prijatelja koji razmišljaju o prošlosti, sadašnjosti, ljepoti i apsurdnosti života.

Za taj je film Sorrentino okupio impresivnu glumačku ekipu, Michaela Cainea u ulozi Freda, Harveyja Keitela u ulozi Micka i Rachel Weisz u ulozi Fredove kćeri udane za Mickovog sina.

U kategoriji Najboljeg filma i Najbolje komedije nominiran je 'Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju' švedskog redatelja Roya Anderssona, iz programa prošlogodišnjeg ZFF-a, dok je u utrci za Najbolji dokumentarac talijanski film 'Ples s Mariom' Ivana Gergoleta iz prošlogodišnje festivalske dokumentarne ponude.

'Odluke o dobitnicima donijet će više od tri tisuće članova Europske filmske akademije u narednih mjesec dana, a objavit će ih na svečanoj dodjeli, 12. prosinca u Berlinu.

Za prethodni krug selekcija iz Hrvatske su bili kandidirani dugometražni igrani filmovi 'Zvizdan' Dalibora Matanića, 'Ti mene nosiš' Ivone Juke te manjinska koprodukcija 'Ničije dete' Vuka Ršumovića.