MEĐU IZABRANIMA

Pečat ovogodišnjem PIF-u dat će pet bisera osječke Akademije

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 07.09.2015 16:58
  • Objavljeno 07.09.2015 u 13:22
Duga 2

Duga 2

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

Studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku (UAOS) sudjeluju na PIF-u od samih početaka studija, a ove će godine napraviti veliki korak naprijed – osim u off programu, predstavit će se i u službenoj konkurenciji Festivala

'PIF je i forum na kojem se propituju trendovi u hrvatskom lutkarstvu, a ove godine jedna će se predstava studenata UAOS-a, nastala doduše kao diplomski ispit, ali izrasla kao samostalna zrela predstava, ravnopravno odmjeriti u konkurenciji', objasnila je selektorica Festivala dr. sc. Livija Kroflin uvrštavanje predstave 'Duga', u režiji Tamare Kučinović i pod mentorstvom Maje Lučić, u službenu konkurenciju Festivala.

Sudjelovanje u službenoj konkurenciji veliki je i nimalo iznenadni korak u dugogodišnjoj suradnji PIF-a te studenata glume i lutkarstva UAOS-a, s kojeg već godinama na PIF stižu mali biseri lutkarstva. Uvijek ispunjeni mladenačkom energijom i kreativnošću, ali i tehničkom potkovanošću studenata, ti su radovi i dokaz da studenti lutkarstvo poimaju kao prostor izvedbene kreativnosti bez ograda i granica.

'Duga', završni rad studenata diplomskog studija glume i lutkarstva, naslonjena je na novelu Dinka Šimunovića i odvodi nas u krševito selo gdje je kamen u glavama i oko njih. Tek rijeka Glibuša nudi kratki spas za usijane glave, no ne svima, već samo dječacima. Djevojčice ne smiju trčati ni skakati u vodu da ne bi nagrdile lice. Malena Srna ne razumije 'ne', ona želi slobodu koju pokušava dohvatiti prolaskom ispod duge. Ovo je predstava o kajanju, praštanju i želji za slobodom. Mogu li to sve doživjeti likovi od kamena, rođeni u kamenu i u kamen uklesani? Predstava je namijenjena svima starijima od 12 godina, a na rasporedu je u četvrtak, 17. rujna, u 19.30 i 21.30 sati, u Zagrebačkom plesnom centru.

Scena iz predstave 'Duga' PIF

Scena iz predstave 'Duga' PIF

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

U popratnom programu I to je PIF predstavit će nam se studenti treće godine preddiplomskog studija svojim završnim radovima u mentorstvu Hrvoja Seršića i Katarine Arbanas. Neposredno prije službenog otvorenja 48. PIF-a, u utorak, 14. rujna, u 18.30 sati na Cvjetnom trgu moći ćete uživati u 'Zlatokosi, završnom ispitu Petre Kraljev, Katje Rabar i Ines Zmazek. Bajkovita je to priča u kojoj se isprepliće dobro i zlo, otkrivaju nove čari života, rađaju nove ljubavi te opraštaju sve laži i nedaće... Sve je to interpretirano na humorističan i maštovit način, a inspirirano ne samo 'Matovilkom' braće Grimm, nego i silnim mogućnostima lutaka. Ova predstava namijenjena je svima, mladima i starima, puzačima i hodačima.

Studenti UAOS-a pioniri su i jedni od rijetkih predstavnika lutkarskog kazališta za odrasle u Hrvatskoj. Tako će u popratnom programu PIF-a u petak, 19. rujna, u 17 sati na Sceni Travno biti prikazan završni ispit Hane Kunić'O Tolstoju i lavovima i pustim otocima...', a i o cirkusima i ruskim Romima. I o zabijanju u oblak. O Africi? Pomalo i o Tolstoju koji je umro na usputnoj željezničkoj postaji. Sam. Može li čovjek preživjeti na pustom otoku, sam? Hana Kunić potražila je odgovor u susretu s lutkama i raznim animacijskim tehnikama. Vi ga pronađite u njezinu završnom radu.

Scena iz predstave 'Kuma Smrt' PIF

Scena iz predstave 'Kuma Smrt' PIF

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

Istog dana u 18 sati Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević i Krešimir Jelić na istom će mjestu oživjeti 'Kumu Smrt', u istoimenoj predstavi nastaloj po motivima bajke braće Grimm. Junak predstave Gustav skroman je i siromašan mladić. Nakon gubitka obitelji proživljava najteže trenutke života, sve dok mu u pomoć ne pritekne krsna kuma Smrt koja mu doktorskim zvanjem osigurava lagodni život. Ali takav život pun je iskušenja kroz koja će Gustav morati dokučiti ima li života prije smrti. Predstava je namijenjena svima starijima od 12 godina.

Za kraj nam je ostala predstava 'Mjesečina' koja će imati čast 19. rujna na Sceni Travno zatvoriti 48. PIF. Riječ je o završnom ispitu Anamarije Jurišić kojoj će se na sceni pridružiti studenti druge godine Matea Bublić i Gordan Marijanović. 'Mjesečina' je vesela, šarena i topla priča o nečemu nimalo veselom - dječjim strahovima. Majka pomaže svojoj djeci da prevladaju strahove, pričajući priču o potrazi dječaka Ante i djevojčice Ane za Mjesecom. Predstava je namijenjena svima starijima od 4 godine.

Scena iz predstave 'Mjesečina' PIF

Scena iz predstave 'Mjesečina' PIF

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

48. Međunarodni festival kazališta lutaka - PIF održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a uz predstave UAOS-a ponudit će nam lutkovito dobar glavni program koji se kreće od svježeg i eksperimentalnog pristupa lutki do najboljih izdanaka repertoarnog i tradicionalnog lutkarstva. Sve to pratit će vrlo bogat popratni program I to je PIF u kojemu ćemo, osim studenata UAOS-a, gledati drage nam susjede iz kazališta Let, moći sudjelovati u lutkarskim radionicama, kao i u izložbi i promociji slikovnice 'Srce na štapu' Margarete Peršić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!