55. IZDANJE

Pamet u glavu na Beogradskom sajmu knjiga

26.10.2010 u 09:56

Bionic
Reading

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 55. po redu, na kojem će pod ovogodišnjim geslom 'Pamet u glavu' nastupiti više od 800 izdavača, među njima i izdavačke kuće iz Hrvatske, otvoren je u ponedjeljak i trajat će do 31. listopada.

Uz hrvatske izdavače, u okviru dijela pratećeg programa sajma posvećenog razgovorima pisaca, kritičara i teoretičara iz susjednih zemalja s čitateljima, između ostalih očekuju se gostovanja hrvatskih novinara i književnika.

Među gostima iz Hrvatske najavljeni su Aleksandar Stanković, i Boris Dežulović, Davor Šišović, Igor Grbić, Marina Jadrejčić, Milan Rakovac, Roberta Razzi, Darko Macan, Rade Jarak, Denis Kuljiš, Andrija Škare, Olja Savičević, Ivana Sajko.

Ovogodišnji počasni gost Beogradskog sajma knjiga je Švedska, a sudjeluju i izdavači iz Grčke, Japana, Rusije, Njemačke, Italije, Austrije, Španjolske, Portugala, Izraela, Brazila, Irana, Angole, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, dok se prvi puta pojavljuju izdavači iz Slovačke i Nizozemske.

Sajam su otvorili jedan od najznačajnijih pisaca suvremene mađarske i srbijanske književnosti Laslo Vegel i švedska književnica za djecu Asa Lind.

U okviru pratećih programa predviđene su razne tematske konferencije, susreti pisaca i čitatelja, strip radionice, susreti knjižničara, izložbe i pjesnički susreti.

Zajednički će na sajmu nastupiti kulturni centri i instituti iz zemalja Europske unije u Beogradu koji će, kako je najavljeno, četvrti put zaredom sačiniti poučan i zabavan program kako bi publiku još bolje upoznali sa zemljama i kulturama koje predstavljaju.

Ovogodišnje geslo, kako je objašnjeno, dobronamjeran je prijedlog čitateljima da se izmjeste sa poprišta svakodnevnih medijskih ataka na njihova čula, svijest i ukus te da 'uzmu knjigu u ruke'.