VRAPČANSKI JASTUCI

Pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče izložbom destigmatiziraju duševne bolesti

07.12.2015 u 17:21

Bionic
Reading

Izložba i radionica Vrapčanski jastuci treći su segment projekta Destigmatizacija. Cjelokupni projekt, razvijen u suradnji s pacijentima Klinike za psihijatriju Vrapče i suradničkim timom koji je 2010. pokrenula umjetnica Andreja Kulunčić s psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić. Izložba će se održati od 7. do 20. prosinca 2015. u prostoru Galerije Forum, Nikole Tesle 16, Zagreb.

Bavimo se problemom diskriminacije i predrasuda prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Projekt je usmjeren na njihovo osnaživanje na način da oni, kao pacijenti bolnice, sami budu akteri procesa destigmatizacije u javnosti, ističu organizatori izložbe.

Autorice projekta su Andreja Kulunčić, vizualna umjetnica, Dubravka Stijačić, defektologinja, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Klinike za psihijatriju Vrapče, kuna zlatica, dizajnerski tim, i Vlatka Prstačić, voditeljica kreativnih radionica u Klinici za psihijatriju Vrapče. Koautori jastuka su pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče.

Za vrijeme trajanja izložbe u Galeriji Forum rekonstruirat će se proces izrade jastuka koji se i dalje šiju u okviru terapijskih radionica u Klinici Vrapče. Posjetitelji izložbe moći će sudjelovati u njihovoj izradi, odnosno kupovati jastuke te na taj način sudjelovati u procesu destigmatizacije. Prihod od prodaje jastuka namijenjen je Udruzi za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju koja pomaže pacijentima u Klinici Vrapče.