kulturni vodič

Ovog tjedna sve pršti od umjetnosti, ali svi putevi vode u - Pulu

10.06.2024 u 15:32

Bionic
Reading

Preporučujemo dvije filmske večeri, predstavljanje knjige, sajam umjetnina i koncertni spektakl

Ponedjeljak, KIC

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećen je jednom od najrafiniranijih hrvatskih redatelja Zvonimiru Berkoviću i jednako rafiniranom direktoru fotografije Goranu Trbuljaku. U 19 sati u KIC-u filmski program otvorit će čaroban Berkovićev dokumentarac 'More, grebeni', pisma o slikarstvu Ive Vojvodića, ali i o književnosti i mitskoj slobodi Dubrovačke Republike. Nakon toga prikazat će se jednako čaroban igrani film 'Ljubavna pisma s predumišljajem' o ljubavi tajnog obožavatelja, ali i o Mozartovoj 'Čarobnoj fruli', smislu života i još koječemu. Nakon projekcije u KIC-u gostuje direktor fotografije i likovnjak Trbuljak, snimatelj Berkovićevih filmova 'Ljubavna pisma s predumišljajem' i 'Kontesa Dora', a razgovor s njim vodit će Tibor Đurđev, apsolvent studija komparativne književnosti i antropologije te filmski kritičar s iskustvom moderatora. Ulaz je slobodan.

Izvor: Društvene mreže

Utorak, Knjižnica Bogdana Ogrizovića

Što povezuje Luku Modrića, Miroslava Škoru, Tomislava Špičeka, Borisa Dežulovića, Ellu Dvornik i Alemku Markotić? To što su javno poznate osobe? Upravo to - 'biti poznat' - promotreno kao proces, strategija i cilj, ali i kao etiketa i usud, u knjizi 'Biti poznat - celebrity kultura na hrvatski način' Ozrena Bitija prepoznato je kao njihov zajednički nazivnik, nešto što artikulira celebrity kulturu na hrvatski način. Svejedno je li ta 'poznatost' stečena ili dodijeljena, je li duljeg ili kraćeg vijeka, čim su u igri mediji, sve dok postoji zainteresirana publika i dok se taj tip kapitala može konvertirati u ekonomski, ona je itekako važna odrednica društvenog i kulturnog života u Hrvatskoj. Iz tog je razloga ova studija pokušaj kulturno-antropološkog pronicanja u domaću celebrity kulturu. Ona je posvećena različitim, a opet srodnim fenomenima, izgrađena na tekstualnim analizama, diskurzivnoj analizi i studijama slučaja. Predstavljanje knjige počet će u 19.30, a uz autora će govoriti Mirela Holy, Kristina Vugdelija i Hajrudin Hromadžić.

  • +5
Luka Modrić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Petak, Lauba

Inspirirani Kožarićevim vedrim duhom i serijom grafika 'Sve pršti od ljubavi', Nesvrstani idu dalje pod krilaticom 'Sve pršti od umjetnosti'! Od 14. do 16. lipnja vodeći sajam suvremene umjetnosti u Hrvatskoj održat će se sedmi put, pružajući još bogatiji i raznovrsniji program. Fantastična suvremena umjetnička produkcija i bogata ponuda zadovoljit će sve ukuse i interese - bez obzira jeste li strastveni kolekcionar ili tek otkrivate svijet umjetnosti. Ove godine Nesvrstani najavljuju impresivan broj nezavisnih, domaćih i međunarodnih galerija te samostalnih umjetnika. Brojeći umjetnine 16 nezavisnih galerija, koje ove godine dolaze iz Kine, Slovenije, Hrvatske i Austrije, te 12 samostalnih umjetnika, izložit će se radovi preko 100 umjetnika. Najbolji od njih bit će nagrađeni 'Crnim drvom Laube'. Sajam prati i raznolik glazbeni program – Nesvrstane će u petak otvoriti sastav Ljetno kino dok će drugog dana sajma, odmah nakon organiziranog prijenosa utakmice Španjolska - Hrvatska, nastupiti big band Fighting Fish. Oba dana publiku će, nakon bendova, do kasnih noćnih sati zabavljati DJ Pezo. Ulaznice za Nesvrstane možete kupiti ovdje.

  • +5
Nesvrstani Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jure Živković

Subota, Malo rimsko kazalište

Koncert supergrupe The Smile odvit će se, umjesto u Areni, na novoobnovljenoj pozornici Malog rimskog kazališta u samom srcu Pule. The Smile, bend koji čine Thom Yorke i Jonny Greenwood iz Radioheada, jednog od najutjecajnijih bendova današnjice, i Tom Skinner iz Sons of Kemet, nastupit će u Puli 15. lipnja. Malo rimsko kazalište je nakon dvije tisuće godina ponovno stavljeno u svoju izvornu funkciju prošle godine te, nakon zahtjevne obnove, predstavlja jedan od najspektakularnijih koncertnih prostora u ovom dijelu Europe. Pozornica s monumentalnim, 330 četvornih metara velikim ekranom, jedinstvenog ugođaja i akustične kvalitete bit će idealna pozadina za drugi posjet ovog mladog, ali već velikog benda Hrvatskoj. Koncert je dio europske turneje na kojoj će The Smile od ožujka do kolovoza posjetiti preko 15 zemalja, a na svima koncertima kao gost nastupit će i britanski glazbenik James Holden. Ulaznice po cijeni od 75 eura mogu se nabaviti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Nedjelja, Muzej Grada Zagreba

U spomen na irskoga pisca Jamesa Joycea, šesnaestog dana u lipnju čitav svijet slavi Bloomsday, nazvan po Leopoldu Bloomu, glavnome liku njegova modernog epa 'Uliks'. Od 1954. godine, na dan kada je roman objavljen (1904.), štovatelji Joycea i umjetnici svih profila nadahnuti njegovim djelom sastaju se na trgovima, ulicama i u parkovima, časteći velikog umjetnika vlastitom umjetnošću. Do 2014. godine Bloomsday se redovito održavao u Zagrebu zahvaljujući hrvatskom filmskom i multimedijskom umjetniku Ivanu Ladislavu Galeti, a koji je svoj kapitalni filmski work in progress ('V.I.R.á.G.') posvetio Joyceu, ugradivši u njega biblijsko načelo Introibo ad altare Dei (Pristupam Božjem oltaru) s početka 'Uliksa'. U povodu desete godišnjice Galetine smrti, Hrvatski filmski savez, u partnerstvu s Muzejom Grada Zagreba, obnavlja svečanost umjetnosti i kasnog proljeća, posvećujući je Joyceu i svim stvaraocima koji su s njim dijelili osjećaj svijeta. Joyceove rečenice susrest će se u 21 sat s filmskim slikama Galete i njegovih nasljedovatelja u dvorištu Muzeja Grada Zagreba, povezujući Zagreb sa svim pozornicama Bloomsdaya diljem svijeta. Program obuhvaća tri kratkometražna filma popraćena ulomcima iz romana 'Uliks', a čitat će ih glumac Frano Mašković. Uz Galetino eksperimentalno remek-djelo 'Water Pulu 1869-1986' (1988.), vidjet ćemo filmove nastavljača njegove eksperimentalne tradicije 'Daily Progress' (2001.) Ane Hušman i 'The End/Land' (2015.) redatelja Tomislava Šobana. Ulaz je slobodan.

Izvor: Društvene mreže