NAGRAĐENI NAJBOLJI

Ovo su predstave, glumice i glumci koji su u prošloj sezoni oduševili publiku riječkoga 'Zajca'

20.11.2020 u 14:37

Bionic
Reading

Igrano-lutkarska predstava 'Kralj Edip' najbolja je predstava u cjelini Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u sezoni 2019./2020, objavilo je u petak to kazalište.

O nagradama za najbolja umjetnička ostvarenja riječkoga HNK šestu godinu zaredom odlučuje publika.

Predstava 'Kralj Edip' po Sofoklu, u prilagodbi i režiji Luciana Delprata, nastala je u suradnji HNK Ivana pl. Zajca i Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Nagrađena je i kao najbolja predstava Hrvatske drame prošle sezone.

Najbolji koncert sezone je Mahlerova Druga simfonija 'Uskrsnuće' pod ravnanjem Philippa von Steinaeckera u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra i Riječkog opernog zbora te Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a.

Za najbolja glumačka ostvarenja Hrvatske drame nagrađeni su Olivera Baljak za ulogu Živke Popović u predstavi 'Gospođa ministarka' i ulogu Mamme Flore u predstavi 'Vježbanje života – drugi put' te Edi Ćelić za ulogu Avijatičara u predstavi 'Mali princ'.

Najbolja predstava Talijanske drame je 'Il bonsai ha i rami corti (Bonsai ima kratke grančice)' Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema u režiji Giuseppea Nicodema.

Najbolje uloge u ansamblu Talijanske drame, po ocjeni publike, ostvarili su Serena Ferraiuolo kao Stefania Laganini u predstavi 'Bonsai ima kratke grančice' i u ulozi u 'Deset minuta do kraja svijeta', u omnibusu 'Prva komedija', te Giuseppe Nicodemo kao Bruno, Mladi Francovich i D’Annunzio u predstavi 'Vježbanje života – drugi put' te kao Poslovni čovjek u predstavi 'Il piccolo principe (Mali princ)'.

Najbolja predstava u opernom programu, po odluci riječke publike je predstava 'Madama Butterfly' Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Dražena Siriščevića. Anamarija Knego je za uloge Cio-Cio-San u predstavi 'Madama Butterfly' i Kleopatre u predstavi 'Julije Cezar u Egiptu - iznova' nagrađena za najbolju žensku, a Giorgio Surian za ulogu Scarpije u operi 'Tosca' za najbolju mušku opernu ulogu.   

Najbolja je baletna predstava, ocijenili su gledatelji, 'Plamteća voda' na glazbu Juliena Tarridea, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Nagrađeni baletni umjetnici su Tea Rušin za vodeću ulogu u predstavi 'Čipka' i dominantnu umjetničku razinu izvedbenosti u predstavi 'Plamteća voda' te Tilman Patzak, za ulogu Orašara u baletu 'Orašar' i dominantnu umjetničku razinu prisutnosti u predstavama 'Čipka' i 'Plamteća voda'.

Nagradu publike za najbolju ulogu u mjuziklu dobila je Elena Brumini za ulogu Evite u mjuziklu 'Evita', a nagradu za najbolje ostvarenje gostujuće umjetnice odlazi Nevi Rošić za uloge Neve Rošić i Mafalde u predstavi 'Vježbanje života – drugi put'.

Nagrade se zbog epidemiološke situacije neće uručivati na svečanosti, kao proteklih godina. U subotu 21. studenoga, prigodom Noći kazališta, uručit će se nagrade, odnosno plakete samo najboljima u programu Baleta, te nagrada najboljoj gostujućoj umjetnici.

Nagrade za najbolja ostvarenja u Operi, kao i za najbolji koncert, uručit će se 27. studenog, nakon simfonijskog koncerta 'Musorgski, Čajkovski', a nagrade za najbolja ostvarenja Hrvatske i Talijanske drame, kao i ona za za najbolju predstavu u cjelokupnoj prošlosezonskoj produkciji HNK Ivana pl. Zajca te najbolju ulogu u mjuziklu dodijelit će se nakon premijere predstave 'Decameron' u novom terminu početkom prosinca. Ova predstava trebala se premijerno izvesti 20. studenoga, ali je odgođena premijera zbog bolesti Covid-19 u ansamblu.