dodjela 19. lipnja

Ovo su ovogodišnji dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

16.05.2024 u 09:26

Bionic
Reading

Pjesnik i prevoditelj Mladen Machiedo, skladatelj i dirigent Zoran Juranić, filmski redatelj Branko Schmidt, dizajner Boris Ljubičić, kazališni umjetnik Damir Bartol Indoš i arhitekt i urbanist Marijan Hržić dobitnici su Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2023. godinu

Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se za najbolja umjetnička ostvarenja u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Dodjeljuje ju Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Književni teoretičar, esejist, pjesnik i prevoditelj Mladen Machiedo nagradu za životno djelo dobio je na području književnosti. Godišnja nagrada dodijeljena je Kristianu Novaku za roman 'Slučaj vlastite pogibelji' objavljen u izdanju nakladničke kuće Oceanmore, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija na svojim mrežnim stranicama.

Za područje glazbe nagradu za životno djelo dobio je dirigent i skladatelj Zoran Juranić, a godišnju Ljubomir Puškarić za naslovnu ulogu u operi 'Rigoletto' Giuseppea Verdija, premijerno izvedenoj 27. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Nagradu za životno djelo na području filma dobio je redatelj Branko Schmidt, dok je godišnja nagrada pripala Ivanu Ramljaku za film 'El Shatt - Nacrt za utopiju'.

Dizajneru vizualnih komunikacija i grafičkom dizajneru Borisu Ljubičiću Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo dodijeljena je za područje likovne i primijenjene umjetnosti. Godišnju nagradu za isto područje dobio je Ivica Malčić za izložbu 'Malčić goes to MSU', održanu od 6. travnja do 3. svibnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Kazališni umjetnik i performer Damir Bartol Indoš nagrađen je za životno djelo na području kazališne umjetnosti, dok je godišnja nagrada dodijeljena Bojani Gregorić Vejzović za ulogu majke u predstavi 'Majka' Floriana Zellera u režiji Enesa Vejzovića i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavelle i Ludens Teatra.

Arhitekt i urbanist Marijan Hržić dobio je nagradu za životno djelo za područje arhitekture i urbanizma, a Lea Pelivan i Toma Plejić godišnju nagradu za projekt 'Zonar Zagreb'.

Odluku o dobitnicima Odbor je donio na sjednici održanoj 13. svibnja.

Svečana dodjela Nagrade Vladimir Nazor održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi.