konferencija za medije

Klubtura optužila Ministarstvo da zaobilazi prijedloge kulturnog vijeća

15.05.2024 u 15:36

Bionic
Reading

Savez udruga Klubtura iz Zagreba optužio je u utorak Ministarstvo kulture i medija da pri donošenju odluka o financiranju zaobilazi prijedloge stručnog kulturnog vijeća te smanjuje sredstva nezavisnim programima u kulturi i ugrožava njihovu održivost

Netransparentnim postupanjem i samovoljom, Ministarstvo je učinilo sve što je moglo da se onemogući razvoj kulture, a onda i društva koje kritički propituje svijet oko sebe, rečeno je, te je ponovljen zahtjev da se davatelj financijskih sredstava zakonski obveže na obrazloženje svojih odluka, ako se ona ne poklapaju s odlukom vijeća.

Domagoj Šavor iz Saveza udruga Klubtura u Zagrebu kazao je na konferenciji za tisak da zakon formalno ne obvezuje Ministarstvo da poštuje mišljenja vijeća, ali smatra smatra da nepoštivanje odluka vijeća dovodi u pitanje legitimitet i odluke Ministarstva.

Očekivalo bi se da Ministarstvo donosi odluke na temelju prijedloga vijeća, te na temelju kriterija i uvjeta s kojima su upoznati svi prijavitelji, no zahvaljujući zahtjevu za ostvarivanje prava na pristup informacijama, koji smo podnijeli u ožujku ove godine, posve je jasno da se te odluke donose proizvoljno i da su u svojoj suštini diskriminatorne, jer uvjeti i kriteriji u praksi nisu jednaki za sve, kazao je.

Ana Kutleša iz BLOK-a u Zagrebu kazala je da su se sredstva zadnjih osam godina kontinuirano smanjivala da bi ove godine potpuno bila potpuno prekinuta, iako su troškovi produkcije svake godine sve veći.

Napomenula je da BLOK djeluje od 2001. te da je prije 20 godina dobivao godišnje od Ministarstva po 200 tisuća kuna. Prošle godine za projekt Muzej susjedstva na Trešnjevci, koji ima izrazito velik odjek, dobili smo 45 tisuća kuna (nešto manje od šest tisuća eura).

Dakle, ministrica je ove godine prekinula kontinuitet podržavanja naše udruge koji je trajao više od 20 godina i moram reći da je vijeće za interdisciplinarne prakse u kojemu su Branka Benčić, Martina Miholić, Nina Križan, Zlatko Vidačković i Martina Silić zapravo poslalo jednu dosta lošu poruku, rekla je Kutleša.

Za njihov je program, dodala je, vijeće predložilo financiranje od šest tisuća eura, a 'dodijeljeno je nula'.

Čak i oni koji dobiju sredstva, zbog inflacije i porasta cijena rada i usluga, te zbog usložnjavanja produkcijskih uvjeta, ne mogu adekvatno realizirati programe i adekvatno platiti suradnike, istaknula je te upozorila na problem inflacije, porasta cijena rada i cijena usluga.

Danas, da bi držali razinu kvalitete morate više sredstava uložiti u programe, smatra.

Na natječaj za javne potrebe u kulturi za interdisciplinarne prakse potraživanja su bila četiri milijuna eura, a Ministarstvo je dodijelilo 750 tisuća, dakle niti četvrtinu, naglasila je. Smatramo da smo dovedeni u situaciju gdje udruge koje se bore, koje žele poticati solidarnost na sceni i koje žele da zaista svi zajedno radimo ka boljim radnim uvjetima i dostupnijoj i kvalitetnijoj kulturi očito trpe neki tip odmazde, dodala je.

Tonči Kranjčević Batalić iz Platforma doma mladih u Splitu kazao je da njihova Platforma spada u grupu kojoj su povećana sredstava u odnosu na ono što je Vijeće odredilo, ali smatra da bi rezultati trebali biti temeljeni na transparentnim kriterijima i evaluaciji koje bi vijeće trebalo provoditi.

Nije problematično da su neki programi financirani jednim iznosom, drugi drugim iznosom i čak i da je nekim programima ukinuto financiranje, nego je glavni problem što se ne zna na osnovu čega se to sve događa. Ispada da se to sve radi vrlo arbitrarno, što zapravo onda otvara prostor za špekulacije o kojima možemo nagađati, rekao je.